Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egypten öppnar ny Suezkanal – två år tidigare än beräknat

Från 2015
Uppdaterad 06.08.2015 09:07.
Fartyg som provåker den nya Suezkanalen.
Bildtext Arbetare vinkar åt ett fartyg som provåker den nya kanalen.
Bild: EPA/STR

President Abdel Fatah al-Sisi beordrade att utvidgningen av Suezkanalen skulle färdigställas på en tredjedel av den tilltänkta tiden. Åtta miljarder dollar och ett år senare står kanalen klar och förhoppningarna på hur den ska inverka på ekonomin är höga.

På torsdagen inviger Egypten en jätteutvidgning av Suezkanalen. Den nya kanalen står på presidentens order klar efter bara ett års arbete, vilket är en tredjedel av tiden man ursprungligen räknade med.

Det här ses som en stor framgång för landets president och tidigare militärledare Abdel Fatah al-Sisi, som störtade den islamistiska regimen 2013.

Den nya kanalen på 72 kilometer som går utmed den huvudsakliga kanalen väntas förkorta väntetiden för fartygen som ska passera från 18 till 11 timmar. Den består till 37 kilometer av en helt ny kanal och 35 kilometer är utvidgning av den redan existerande kanalen.

Enligt beräkningarna ska utvidgningen öka kanalens kapacitet från att år 2014 användas av 49 fartyg per dag till att 2023 användas av 97 stycken.

Den nya kanalen är 72 kilometer lång och ska förkorta väntetiden för fartygen som ska passera.
Bildtext Den nya kanalen är 72 kilometer lång och ska förkorta väntetiden för fartygen som ska passera.
Bild: Yle

Arbetet har pågått natt och dag

För att kunna färdigställa kanalen på en så här kort tid har den egyptiska regeringen anlitat sex internationella firmor som arbetat med att gräva den nya kanalen och muddra de existerande farlederna.

De här företagen har arbetat dag och natt med sex olika delar av projektet.

Arbetet med den nya kanalen har pågått konstant i ett år.
Bildtext Arbetet med den nya kanalen har pågått konstant i ett år.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Men effektiviteten har sitt pris. Den totala kostnaden för projektet uppges landa på 8 miljarder dollar, ungefär dubbelt mer än vad som var tänkt från början.

Projektet finansieras till stor del med räntebärande investeringsbevis som staten sålde för så lite som 10 egyptiska pund, det vill säga en dryg euro. För att uppmuntra egyptierna att investera höjde regeringen räntesatsen till 12 procent – och beordrade att den skulle utbetalas var tredje månad.

Knepet fungerade och på bara några dagar hade man samlat in 61 miljarder egyptiska pund, alltså nästan 8 miljarder dollar.

Elixir för ekonomin?

Den egyptiska ledningen hoppas att den nya kanalen ska stärka den egyptiska ekonomin, som har varit ansträngd allt sedan folkresningen 2011 som ledde till att den diktatoriska presidenten Hosni Mubarak avgick.

Den nya kanalen är en del av det ”nationella projekt” som går ut på att förvandla området kring Suezkanalen till ett industriellt och kommersiellt centrum. Enligt ledarna för projektet kommer projektet att skapa en miljon nya jobb inom de kommande 15 åren och samtidigt sätta fart på den ekonomiska tillväxten.

Fartyg som provåker den nya Suezkanalen.
Bildtext Den nya kanalen ska öka kapaciteten så att över 90 fartyg dagligen ska kunna passera.
Bild: EPA/AHMED SHAKER

Man räknar med att 97 fartyg dagligen ska passera genom den förnyade Suezkanalen och att intäkterna kommer att fördubblas från 5,3 miljarder dollar till 13,2 miljarder fram till 2023.

En del analytiker misstänker ändå att prognosen är överoptimistisk och anser att man inte tagit det globala ekonomiska läget i beaktande. Då trafiken på kanalen var på sin topp – strax innan den globala finanskrisen 2008 – registrerades bara 59 fartyg per dag.

Suezkanalen

  • Suezkanalen invigdes officiellt 1869.
  • 1956 nationaliserades kanalen av Egyptens president Gama Abdel Nasser, innan dess kontrollerades den av Storbritannien.
  • Den är världens längsta kanal för stora fartyg (163 kilometer) och går från Port Said vid Medelhavet till Suez vid Röda havet.
  • Den förkortar frakttiden för fartyg som trafikerar sträckan Asien-Europa med flera veckor.
  • Trafikeras årligen av över 15 000 frakt- och tankfartyg.

Kan stärka den militära makten

Utvidgningen av Suezkanalen tros också kunna leda till att underbygga den militära dominansen inom ekonomin. En stor del av Egyptens ekonomi utgörs av företag med kopplingar till militären, som för tillfället är den starkaste ekonomiska och politiska kraften i Egypten.

- Om de hittar ett sätt att omfördela inkomsterna från kanalen tror jag att den kommer att stärka dem ytterligare finansiellt och göra dem ännu mäktigare inom den ekonomiska sektorn, säger föreläsaren Omar Ashour till The Guardian.

10 000 poliser på vakt

Situationen på Sinaihalvön har under den senaste tiden varit orolig i och med strider mellan Egypten och ett flertal extrema grupper. I juli påstod terrorgruppen Islamiska staten att de avfyrat en raket som förstörde ett egyptiskt fartyg i Medelhavet.

Mohab Mameesh, ordförande för Egyptens kanalmyndighet.
Bildtext Mohab Mameesh är ordförande för kanalmyndigheten.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Ordföranden för den egyptiska kanalmyndigheten, Mohab Mameesh, påstår ändå att säkerheten vid kanalen är bra och att den inte påverkas av attacken.

Under invigningsceremonin på torsdagen kommer ändå omkring 10 000 poliser stå vakt i sex olika provinser.

Hopp för framtiden

Med den nya kanalen vill den egyptiska ledningen visa sig kapabel för både allmänheten och utländska investerare. Samtidigt kan invigningen ses som ett närmande mellan al-Sisis regim och väst. Västländerna har varit skeptiska mot den egyptiska regeringen på grund av det förkastliga människorättsläget i landet.

Under torsdagens invigningsceremoni kommer flera utländska pampar att närvara, bland annat Frankrikes president François Hollande.

Egypten har satsat stort på invigningen av kanalen och under festligheterna kommer Egypten också att visa upp sina nyinköpta stridsplan och marinkåren kommer att paradera. På flygplatsen i Kairo har banderoller med texten ”Nya Suezkanalen: Från Egypten till världen” hängts upp och i huvudstaden pryder hundratals flaggor gatorna.

Med hjälp av Suezkanalen som genom historien varit betydelsefull för egyptierna vill man igen lyfta upp landet och inge hopp om en ljusare framtid.

Diskussion om artikeln