Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland får inte franska hangarfartyg

Från 2015
Uppdaterad 05.08.2015 23:48.
Krigsfartyg av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.
Bildtext Ett av de planerade ryska Mistralfartygen under byggnad i Saint-Nazaire.
Bild: EPA/THOMAS SAMSON/POOL

Ryssland accepterade på onsdagen slutgiltigt att Frankrike inte levererar två beställda örlogsfartyg i miljardklassen. Frankrike ger pengarna tillbaka.

Ryssland beställde två franska helikopterbärande hangarfartyg av typ Mistral för drygt fyra år sedan, men leveransen blev kontroversiell då Ryssland invaderade Krim i fjol våras och västländerna införde sanktioner mot Ryssland.

En Mistral kan bland annat bära upp till 16 attackhelikoptrar, landstigningsbåtar eller svävare, dussintals stridsvagnar eller andra pansarfordon och 400-500 soldater för landstigningsoperationer. Fartyget kan inte bära jaktplan.

Krigsfartygens dieselmaskiner har levererats av Wärtsilä.

Fartyg för över en miljard

Ryssland skulle betala 1,2 miljarder euro för de två fartygen, enligt kontraktet som ingicks i januari 2011. Hundratals ryska soldater har utbildats i Frankrike i användningen av Mistral.

Mistral-fartyget Sevastopol som byggdes för Ryssland i Frankrike.
Bildtext De två Mistralfartygen hade redan fått sina ryska namn. Här "Sevastopol".
Bild: EPA/EDDY LEMAISTRE

Kreml meddelade på onsdagen att Frankrike betalat tillbaka delbetalningar som Ryssland redan erlagt och att Moskva nu betraktar Mistraltvisten som helt och hållet löst.

Ryska experter åker till Frankrike inom kort för att ta bort känslig rysk kommunikationsutrustning som redan hunnit monteras på fartygen.

Även Élyséepalatset i Paris bekräftade uppgörelsen.

- Presidenterna för Ryssland och Frankrike beslöt gemensamt att annullera kontraktet, sades det i ett uttalande från Kreml efter att presidenterna Vladimir Putin och François Hollande talats vid på telefon.

Hangarfartygen förblir därmed i fransk ägo. Frankrike har sedan tidigare tre Mistralfartyg.