Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hiroshima minns atombombens offer

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 11:56.
52 s

Det har gått 70 år sedan atombomben fälldes över den japanska staden Hiroshima. Vid torsdagens minneshögtid krävde stadens borgmästare ett totalförbud mot kärnvapen.

Den 6 augusti 1945 fällde USA historiens första atombomb i krig, "Little Boy", över Hiroshima. Uppskattningsvis 140 000 människor omkom vid själva atombombsexplosionen, eller avled av sina skador under de månader som följde.

Tre dagar senare, den 9 augusti, fälldes en andra bomb, "Fat Man", över Nagasaki, varvid ytterligare 70 000 människor miste livet. Den 15 augusti kapitulerade Japan, och andra världskriget var slut.

I Hiroshima uppmärksammades 70-årsdagen som brukligt med en minnesstund i stadens fredspark, som anlagts nära atombombsexplosionens epicentrum. Klockan 8.15 lokal tid, vid den tidpunkt bomben föll, ringde fredsklockan. Flera tiotusen människor höll en tyst minut till åminnelse av offren. Därefter släpptes tiotals duvor som symbol för freden.

Duvor släpps fria som en symbol för fred.
Bildtext Fredsduvor släpps fria.

Representanter för ett hundratal länder - fler än någonsin förr - deltog i ceremonin i fredsparken.

Hiroshimas borgmästare Kazumi Matsui krävde i sitt tal att alla kärnvapen i världen förstörs. Matsui konstaterade att det finns mer än 15 000 atomvapen i världen, och han kritiserade kärnvapenmakterna för att använda dem som hot för att driva igenom sina egna intressen.

Matsui upprepade sin inbjudan till världens ledare att besöka Hiroshima och Nagasaki i samband med G-7-toppmötet i Japan nästa år, beskåda spåren efter kärnvapnen, och lyssna till de överlevandes berättelser.

Japans högerkonservative premiärminister Shinzo Abe meddelade om ett nytt försök för att få till stånd en värld utan kärnvapen.

- I höst kommer vi att föreslå en ny resolution för FN om att alla kärnvapen ska förstöras, sa Abe.

Plågsamma minnen

Från publiken hördes ändå kritiska röster. Den japanska opinionen är delad då det gäller premiärminister Abes strävan att ändra grundlagen, så att Japan ska kunna delta i internationella militäroperationer.

De överlevande som samlats i fredsparken ville inte höra talas om nya krig. Medelåldern på de överlevande - på japanska hibakusha - är nu över 80 år. Många är oroliga för att atombomberna i Hiroshima och Nagasaki ska falla i glömska då de går bort.

Papperslyktor tänds för att trösta själarna från offren i attacken mot Hiroshima med anledning av 70-årsdagen.
Bildtext Papperslyktor tänds för att trösta själarna från Hiroshimas offer.

Samtidigt har historien varit svår att tala om. 85-åriga Makiko Kato har aldrig berättat för sina barn om det som hände.

- Jag har börjat fundera att jag kanske måste berätta allt för mina barn. I den här åldern vet man ju inte om man vaknar upp i morgon, säger Kato.

76-åriga Fumiaki Kajiyas syster dog i explosionen. Minnet av hans gråtande mamma är så plågsamt att det fått honom att bli en stark kärnvapenmotståndare.

- Det vi kan lära oss av Hiroshima är att vi måste förklara hur hotfulla kärnvapen är och att de aldrig får användas igen, säger Kajiya.

Papperslyktor släpps ut på vattnet i minnesparken Hiroshima Peace Memorial Park då det gått 70 år sedan den första atombomben i staden den 6 augusti 2015.
Bildtext Papperslyktor släpps ut på vattnet i minnesparken Hiroshima Peace Memorial Park då det gått 70 år sedan den första atombomben i staden den 6 augusti 2015.