Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Resetips: Kina och Sydostasien

Från 2015
Magdalena Lindroos vid Mount Everest2
Bildtext En av höjdpunkterna på Magdalena Lindroos resa var att se Mount Everest.
Bild: Magdalena Lindroos

Magdalena Lindroos har alltid velat göra en längre resa. En dag bestämde hon sig för att det var dags, och några månader senare begav hon sig på ett sex månader långt äventyr.

Magdalena Lindroos har alltid tyckt om att resa. Hon har gjort många kortare resor men alltid drömt om att någon gång få komma bort från vardagen för en längre tid.

- En dag bestämde jag mig för att ta tag i saken och börja planera på allvar, säger Magdalena.

Magdalena Lindroos vid Katmandu
Bildtext Översikt över Katmandu.
Bild: Magdalena Lindroos

Planen skred i verket och Magdalena började planera vilka länder hon skulle resa till och hur mycket pengar hon kunde tänkas behöva. Känslan av att hon verkligen är på väg och detta faktiskt händer var då hon bokade en enkelbiljett till Beijing.

- Resan började i Kina i september förra året. Jag har alltid velat se Kinamuren med egna ögon och det blev nu verklighet, säger Magdalena.

Varefter att klimatet blev kallare i Kina letade Magdalena sig neråt. Hon hade siktet inställt på Sydostasien.

Sex månader på egen hand

Magdalena gjorde resan ensam. Hon ville inte vara beroende av någon annan och ville själv kunna bestämma vart hon reste och hur många dagar hon spenderade på varje ort.

- Jag rekommenderar verkligen att resa för sig själv. Du träffar så mycket mera folk om du reser ensam, säger Magdalena.

Resan varade i ungefär sex månader. Under de månaderna hann Magdalena se sju länder. Eftersom hon använde sig av mycket lokaltrafik fick hon se många olika sidor av länderna som man vanligtvis inte ser. Hon kom i kontakt med många nyfikna lokalinvånare och kände att hon kom närmare landets kultur än om hon skulle ha flugit från plats till plats.

Magdalena Lindroos i Kambodja
Bildtext En hel del strandhäng hann även Magdalena med under resan.
Bild: Magdalena Lindroos

- Jag försökte undvika alla turistparadis och hålla mig till mindre ställen. Jag var ner till Phuket i Thailand, men dit åker jag aldrig igen, säger Magdalena.

Magdalena såg mycket på sin resa men hennes starkaste minne är nog från Nepal. Hon menar att alla som kan, bör åka dit.

- Landet fångade mitt hjärta. Där i bergsbyarna upplevde jag verklig ro i själen, säger Magdalena.

Även Vietnam menar Magdalena är ett måste på grund av landets fantastiska mat. Burma var enligt henne mycket finare än hon tidigare trott och burmeserna var väldigt ivriga på att försöka starta en konversation.

- Sen får man ju inte missa de fantastiska öarna i Thailand. Jag var ner till ön Koh Jum. Det var en orörd ö där ständerna var otroligt fina, säger Magdalena.

Spontana beslut

Magdalenas tips när du gör en likande resa är att inte planera ett minutschema.

- Får du ett bra resetips eller träffar någon person som du klickar med så ska du kunna göra en avstickare med dem till något ställe du inte hade tänkt resa till. Sådana beslut gör resan så mycket mera levande, säger Magdalena.

Magdalena Lindroos vid Bagan2
Bildtext Soluppgången över Bagan i Burma var som taget ur en fantasyfilm.
Bild: Magdalena Lindroos

Utöver dessa tips menar Magdalena att man inte ska packa för tungt. Hon hade med sig en ryggsäck som på flygfältet i Helsingfors vid avfärd vägde tolv kilogram. Men det viktigaste rådet hon ger är ändå att ha mod. Samla mod att åka iväg, lita på att du klarar det och våga stiga ut ur din bekvämlighetszon.

- Jag skulle väldigt gärna göra en liknande resa. Det var så mycket jag inte hann se. Nästa resa blir kanske till Sydamerika, men där vågar jag inte göra resan ensam utan försöker i så fall få med någon kompis, säger Magdalena.