Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Peter Lüttge på slutrakan av sin Tour de Svenskfinland

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 06:05.
Christian Sundell och Peter Luttge
Bildtext Christian Sundell och Peter Luttge
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Från Kotka till Karleby går Peter Lüttges odyssé genom Svenskfinland. Efter besöket hos Christian Sundell i Öja återstår bara tre anhalter på den långa resan.

Idén till resan - och namnet - är hämtade från Tour de France. I stället för med cykel så färdas Peter Lüttge med en gammal Vespa. Övernattat har han gjort hos folk som erbjudit natthärbärge.

- Min idé var att jag skulle testa finlandssvenskarnas gästfrihet, och det har funkat jättebra. Till en början var det lite trögt, innan projektet blev känt, men sen tog det fart.

Det är ett brett spektrum av människor som, efter att ha hört om Peter resa i radion, eller läst på webben, har tagit kontakt och erbjudit logi. Ensamma människor, par, unga och gamla.

- Folk bjuder mig på husrum och mat, de bjuder på bastu och mycket annat. Jag har varit på tegeltalko, jag har fällt träd, jag har utforskat gamla bunkrar i Hangö...

En tur med båt

Natten till torsdag övernattade Peter hos Christian Sundell i Öja. Det var Christians fru som berättade om "touren".

- Jag är intresserad av att träffa nya människor så jag beslöt att bjuda in Peter. Jag sände ett SMS och blev väldigt glad då jag sedan fick ett ja tack till svar

I stället för att sätta sin gäst i arbete bjöd Christian på en helkväll. Det vankades god mat och en utfärd till fyrön Tankar.

- Jag tänkte att Peter skulle få vara ledig. Han förtjänar lite avkoppling!

Ett lyckat experiment

Peter Lüttge gav sig alltså ut för att testa den finlandssvenska gästfriheten. Han är mycket nöjd med resultatet och säger att han har blivit enormt bra emottagen.

Nu återstår tre stopp på "touren". På torsdag kväll ska Peter besöka i Neristan i Karleby, på fredag blir det en övernattning i Kronoby. Därefter vänder han söderut och åker till Helsingfors, men via Tammerfors.

- Jag fick också fått en inbjudan av en finlandssvensk där. Det var lämpligt med en anhalt i den språkön, för det hade blivit så jäkla lång väg från Kronoby till Helsingfors, säger han.

Peter Lüttge på slutrakan av sin Tour de Svenskfinland

5:36