Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Musikvideor filmade i en tagning

Från 2015
Uppdaterad 06.08.2015 18:21.
Kiesza i musikvideon till Hideaway.
Bildtext Kiesza i musikvideon till låten Hideaway.
Bild: Skärmdump

One shot-videor kallas de musikvideor som är filmade i endast en tagning. Vi har listat några av de bästa, och också ställt oss frågan: Hur många gånger har de riktigt fått ta om den där ena tagningen?

Alltid nu som då får artister för sig att filma sina musikvideor i endast en tagning - alltså helt utan klipp och utan att pausa kameran mellan varven. Vissa videor tänker man inte ens på att är så kallade one shot-videor, och då är det lite kul att titta på dem med den nya vetskapen.

Vi har alltså listat några guldkorn av de one shot-videor som finns. Tycker du någon video fattas från listan? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together

Taylor Swift hinner med så många klädbyten att den här videon verkligen inte känns som att den är filmad på en tagning. Men, man måste väl tro dem! Lite fusk är det kanske ändå att hon har sina nallebjörnar som dansar och distraherar så att hon smidigt hinner byta om, eller? Hehe.

OK Go - The Writing’s On The Wall

Varning för illamående! Men det är kanske ändå värt att vara lite illamående, för den här videon är så cool. När jag ser på videon är jag yr och förvirrad samtidigt - hjälp var är lådan han ska stiga in i?!

Det händer så himla mycket annat i den här videon att man glömmer bort att den är tagen i endast en tagning. Undrar hur många gånger de fick ta om den där ena tagningen?

Spice Girls - Wannabe

Såklart Spice Girls ska få vara med! Men tydligen har två saker i videon editerats, men jag hittar ingen information om vad de två grejerna skuller vara… Någon som vet?

Hur som helst spelades videon in år 1996 och vann pris för bästa dansvideon år 1997 på MTV Music Awards. När man tittar på musikvideon nu känns det ju som att den enda som faktiskt dansar bra är Scary Spice... Men ja, tiderna förändras!

Kiesza - Hideaway

Den här musikvideon är kanske min favorit från hela listan. Kiesza dansar ner längs med Brooklyns gator, och jag älskar hennes röda skor och de andra framträdande färgerna. Musikvideon vann pris för bästa koreografin på MTV Video Music Awards, och visste ni att det är Kieszas egen bror som har filmat videon?

Men jag kan ändå inte låta bli att påpeka två grejer. För det första stör jag mig lite på att hennes byxor är så lösa uppe i midjan. Men det är väl därför hon har hängslar. För det andra ska du pausa musikvideon alldeles i slutet vid 4.29, då kan man skymta en kamera som speglar sig i fönstret på bilen. Äsch, de klarade nästan av hela one-shoten utan missar!

Satin Circus - Crossroads

Sist men inte minst, Finlands egna Satin Circus. Musikvideon till deras UMK-bidrag Crossroads är filmad i bara en tagning. Om ni känner att något är annorlunda med Satin Circus, kan det bero på att Paul Uotila har tagit sångaren Kristian “Krippe” Westerlings plats i den här låten.

Musikvideon får mig att tänka på nyårsafton, och vem vet, kanske det är en nyårsfest de är på? Om ni vill lyssna och titta på en härlig, akustisk, version av Crossroads ska ni klicka in er här och se när bandet uppträdde live på X3M:s redaktion.