Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Jag förstår att Pellingeborna är väldigt besvikna”

Från 2015
Uppdaterad 06.08.2015 15:04.
Bild på tidningen Itäväylä.
Bildtext Itäväylä drabbas.
Bild: Yle/Benjamin Helling

Ekonomiska skäl ligger som grund för Porvoon mediajakelus beslut att inte längre distribuera gratistidningar direkt till Pellingehushållen. Det säger vd Pia Laitinen.

I onsdags hittade Pellingeborna ett meddelande i sin postlåda om att gratistidningarna Itäväylä och söndags-Uusimaa inte längre kommer att delas ut direkt till hushållen på ön.

I stället är det meningen att man ska hämta sina tidningar vid färjfästet i Tirmo.

Lönar sig inte

Vd Pia Laitinen vid Porvoon mediajakelu som distribuerar gratistidningarna säger att beslutet fattades av ekonomiska orsaker.

Att dela ut tidningarna till de 140 hushållen på Pellinge blir för dyrt per utdelning för att det ska löna sig. Bolaget beslöt därför att upphöra med det efter att den ordinarie utdelaren slutade.

– Jag förstår att Pellingeborna är väldigt besvikna eftersom service försvinner från skärgården och där bor äldre människor som kanske inte besöker färjfästet så ofta. Men det är som det är, säger Laitinen.

– Det här beslutet gäller bara Pellinge, eftersom det är den enda ön man måste ta sig till med färja inom vårt distributionsområde. Till den övriga skärgården kommer tidningarna som normalt.

Bolaget SSM, som Porvoon mediajakelu hör till, har som princip att inte använda färjor för att dela ut reklam till öar i skärgården. Så är det också på andra orter. I stället finns det postlådor på fastlandet där man kan hämta sina gratistidningar.

Fnurra på tråden

På sociala medier har tidningen Itäväylä varit kritisk till att beslutet från distributören kom som en blixt från klar himmel. Därför hann man inte förbereda sig på förändringen.

Pia Laitinen säger att kritiken är befogad.

– Jag tar fullt ansvar för det. Informationen nådde inte fram på grund av semestrarna och det är vårt fel. Med tanke på hur SSM på annat håll gör så visste vi att det här skulle ske förr eller senare.

De som annonserar i gratistidningarna kommer fortsättningsvis att ha möjlighet att nå ut till Pellingeborna. Man kan också köpa reklamutdelning av Posten.

Borgå kungörelser når ändå fram

Borgå stad brukar publicera sina officiella, lagstadgade kungörelser i gratistidningarna för att nå ut till så många av stadens invånare som möjligt.

Kommunikationschef Aino-Marja Kontio tror inte att det blir några större förändringar då de inte längre transporteras direkt till Pellingehushållen. Däremot är det viktigt att följa med och diskutera saken.

– Gratistidningarna är bara en liten del av vår kommunikation. Vi publicerar kungörelser också i tidningarna Uusimaa och Östnyland, och jag tror att många på Pellinge läser dem, säger Kontio.

Dessutom publiceras kungörelserna på stadens webbplats. Pellingeborna behöver alltså inte vara oroliga över att informationen inte når fram till dem längre.

– Vi är också glada över att vi har en väldigt aktiv lokalpress här i Borgå. Vi skickar ut närmare 500 pressmeddelanden om året och riktar dessutom information åt olika grupper, säger Kontio.