Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trygghetstelefonerna i Ingå sköts igen lokalt

Trygghetstelefoner i Raseborg.
Bildtext Alarmknappen på armbandet är kopplad till trygghetstelefonen.

Sedan början av augusti har Ingå sjuktransport igen hand om trygghetstelefonerna i Ingå. Företaget skötte senast om verksamheten för fem år sedan.

Reaktionerna bland klienterna har varit positiva, enligt Kristina Nyholm på Ingå sjuktransport.

- Vi skötte trygghetstelefonerna i många år och de flesta verkar vara glada över att se oss på nytt. Vårt samarbete med kommunen och hemvården fungerade bra och vi kommer att jobba på att det gör det igen.

Kontrakt i två år

Det är Hiiden Turva-auttajat i Lojo som har skött trygghetstelefonerna i Ingå de senaste fem åren. Men Ingå sjuktransport vann upphandlingsrundan med kommunen och har nu ett tvåårigt kontrakt för att sköta verksamheten i Ingå.

Man kan få en trygghetstelefon via kommunen om man uppfyller vissa kriterier. Men vem som helst som vill beställa en trygghetstelefon privat kan också göra det.

Över tio klienter

För tillfället har Ingå sjuktransport tolv klienter via kommunen. Det är ungefär samma mängd som för fem år sedan då det senaste kontraktet med kommunen gick ut.

Trygghetstelefonen fungerar antingen via trådtelefonen eller via gsm-nätet. Då klienten trycker på alarmknappen går larmet till Ingå sjuktransport, som i sin tur antingen larmar de egna ambulanserna eller hemsjukvården i Ingå.