Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fennovoima betyder taktiska fördelar för Fortum

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 10:40.
Lovisa kärnkraftverk
Bildtext Lovisa kärnkraftverk
Bild: Yle/Sune Bergström

Fortums medverkan i Fennovoima är ett taktiskt drag för framtiden. Enligt Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet och expert på rysk energipolitik, påverkar detta möjligheterna för att förnya kärnkraftverken i Lovisa.

Det att Fortum nu utan villkor går med i Fennovoima betyder att bolaget räknar med fördelar i framtiden. Enligt Veli-Pekka Tynkkynen, har Fortum nu gått in och räddat Fennovoimas kärnkraftsprojekt för regeringen.

- Troligtvis kommer detta att vara en fördel när Fortum ska förnya kärnkraftverken i Lovisa.

Det är Fortums medverkan i Fennovoima som gör att projektet med ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki nu går vidare. Energibolaget Fortum meddelade på onsdagen att bolaget går med i kärnkraftsbolaget Fennovoima. Därmed har regeringens krav på minst 60 procents inhemskt ägande uppfyllts. Det betyder att förutsättningarna för ett byggnadstillstånd nu uppfylls.

Fråga om goodwill

Reaktorerna vid Fortums två kärnkraftverk i Lovisa måste så småningom bytas ut och då behöver Fortum ett nytt kärnkraftstillstånd. Och det är i det här ljuset som gårdagens händelse ska ses anser alltså Veli-Pekka Tynkkynen. Det är med andra ord fråga om att få goodwill hos regeringen.

Tidigare var Fortums villkor för att komma med i Fennovoima, att bolaget skulle få en större andel av vattenkraften i Ryssland. Fortum äger nu en del rysk vattenkraft via energibolaget TGC-1. Det stora ryska energibolaget Gazprom är nu majoritetsägare i TGC-1. Planerna är att vattenkraften skulle överföras till TGC-1 och ägarna skulle vara Fortum som majoritetsägare och den andra ägaren Rosatom. Men förhandlingarna pågår ännu.

Politiska risker

Nu har alltså Fortum gått med i Fennovoima utan detta villkor, med en andel på 6,5 procent. Därmed har Fortums anseende stigit i Ryssland. Veli-Pekka Tynkkynen förklarar att både Fortum och byggkoncernen SRV, som också har verksamhet i Ryssland, räknar med att de politiska riskerna minskar med engagemanget i Fennovoima.

Mot Rosatom är detta en vänlig signal.

Rysk energi livsviktigt för Europa

Fortum är alltså med i Fennovoima på grund av andra orsaker än de ekonomiska.

- Om Fortum hade ansett Fennovoima som lönsamt så skulle de ha varit med från början.

USA och EU har listat flera ryska bolag och banker på en sanktionslista i och med Ukrainakrisen. Dock är energiformer som gas och kärnkraft undantag: Gazprom och Rosatom finns inte på någon bojkottlista. Veli-Pekka Tynkkynen påpekar att energihandeln med Ryssland är livsviktig för både USA och Europa:

- Europa skulle skjuta sig själv i foten med en bojkott, så beroende är man av Gazproms leveranser.

Och Rosatom är en stor aktör på uranmarknaden i USA så där finns inte heller intresse för att bolaget ska finnas med på sanktionslistan.

Veli-Pekka Tynkkynen har i en intervju för Ilta-Sanomat i dag sagt att affären Fennovoima också har en säkerhetspolitisk dimension och kan användas till att lovorda Putins ekonomiska politik.

Diskussion om artikeln