Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elisa stänger bredband - Hertsbybor sura

Från 2015
Telefonlur
Bildtext Inga trådtelefoner eller fast bredband i Hertsby

Många Hertsbybor i Sibbo är förbannade på teleoperatören Elisa.

De har nämligen fått ett brev på finska från Elisa, där bolaget meddelar att bybornas bredbandsuppkoppling via trådtelfonnätet upphör från och med den 15 september.

Christel Liljeström är en av de drabbade. Hon är upprörd över att beskedet från Elisa kom med så kort varsel. Kunderna har inte heller fått några alternativ att välja mellan.

- De föreslår att vi via dem införskaffar en mobil 4G-anslutning. Tyvärr har vi dåliga erfarenheter av 4G från tidigare då den inte förmådde hålla kapaciteten på mottagningar och sändningar.

4G-nätet bättre än tidigare

Jan Virkki, Elisas affärsverkschef, förklarar orsaken till det överraskande brevet med att elbolaget under sommaren meddelade att elstolparna, där också telefonkablarna finns, ska monteras ned. Elisa hyr stolputrymme av elbolaget och kan inte påverka deras tidtabeller.

Vad gäller 4G-nätets kapacitet säger Virkki att den har utvecklats mycket på ett år. 4G fungerar sannolikt bättre nu än tidigare i Hertsby. Det är också möjligt att förstärka signalerna med hjälp av antenner.

Räcker kapaciteten till?

Christel Liljeström befarar ändå att kapaciteten inte kommer att räcka till om också alla grannar bygger antenner på taken. Hon undrar vem som ska betala för de extra kostnaderna.

Sibbo kommun byggde senaste höst vatten- och avloppsnät till Hertsby men gjorde då ingen reservering för bredband. Kommunens vattenförsörjningschef Matti Huttunen beklagar att så gick till.

- Från och med nu beaktar däremot Sibbo kommun framtida bredband i samband med att nya vatten- och avloppsnät byggs.