Hoppa till huvudinnehåll

Tro

"Som midsommar i Finland"

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 10:59.
Jungfru Marie himmelsfärdskatedralen i Vroclaw (Breslau)
Bildtext I den katolska världen finns katedraler och kyrkor helgade åt himmelsfärden, bl.a. i Polen

I flera katolska länder, som Spanien och Italien, är 15 augusti Den Stora Sommarfestdagen. Då firas sedan 500-talet minnesdagen av jungfru Marie himmelsfärd (på latin Assumptio Mariae) . Enligt katolsk tradition och dogm upptogs Jesus mor Maria till himlen efter sin död, både kropp och själ.

I många delar av Europa påminner firandet litet om vår midsommar - dagen infaller mitt i semestersäsongen och firas av både kyrksamma och icke-troende som en dag för umgänge med familj och vänner, med mycket god mat och dryck.i Italien kallas dagen Ferragosto, i Spanien talar man om Dia del Asunciòn de la Virgen och i Frankrike om Le jour de l'assomption.

I den ortodoxa kyrkan tror man inte att Maria skulle ha upplyfts, kropp och själ, till himlen, utan man högtidlighåller hennes död, insomnande, eller som det beskrivande heter på finska "kuolonuneen nukkuminen". Enligt vissa ortodoxa traditioner togs sedan inte bara Marias själ utan också hennes kropp upp till himlen. I det ortodoxa kyrkoåret är denhär dagen,15 augusti, den sista stora helgdagen innan ett nytt kyrkoår börjar 1 september.

Uspenskij-katedralen i Helsingfors har fått sitt namn av just denhär händelsen, Uspenie är ryska och betyder insomnande i döden.