Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lokala sannfinländare önskar tydliga riktlinjer under partidagarna

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 07:20.

Mer prat om ekonomi och arbete och mindre prat om rasism efterlyses av åboländska sannfinländare inför helgens partidagar i Åbo.

Under veckoslutet samlas Sannfinländarna till partidagar i Logomo i Åbo. Partiet firar 20-årsjubileum, och har partikongress varannan sommar.

På agendan står bland annat ordförandeval, men när vi frågar partiaktiva sannfinländare i Åboland är det ingen som vare sig hoppas eller tror på byte av ordförande.

– Jag tycker om partiledningen, de har just börjat komma in i arbetet, och det skulle vara dumt att byta nu. Även om Timo Soini är lite tystare numera vet han nog vad han gör, säger sannfinländare Berit Suomi i Kimitoön.

Bara en motkandidat

Juhani Pilpola, som är distriktsordförande för Sannfinländarna i Egentliga Finland, står också bakom den nuvarande ledningen.

– Regeringsperioden har precis börjat, och vi måste förstå att det inte går att rätta till åtta år av misstag i en handvändning, säger Pilpola.

Hittills har bara en motkandidat till Soini, partiets kassör Raimo Rautiola i Uleåborg anmält intresse, men enligt sannfinländarna i Egentliga Finland är han för okänd för att ha en chans.

Tydlighet behövs

Silvia Koski i Sagu hoppas däremot att Sebastian Tynkkynen ska lyckas utmana viceordförandeposten.

– Han har bra drive, och han är tydlig i fråga om EU, vi behöver sådant, säger Koski, som överlag efterlyser att partiledningen ska klargöra sina riktlinjer under partidagarna.

– Först var det val, sedan sommarlov, och nu har det hänt så mycket de här senaste veckorna med diskussionen kring Olli Immonen och annat, så det känns som om vi behöver få veta vart vi är på väg och hur vi ska fortsätta, säger Koski.

Janne Aso, som är sannfinländsk lokalpolitiker i S:t Karins, är inne på samma linje.

– Vi har blivit missförstådda och svartmålade under den senaste tiden, och det skulle vara viktigt att vi pratar igenom partilinjen under dagarna, så att vi sinsemellan vet var vi står, säger Aso.

Trafik och regeringsfrågor

Aso för också fram att det ur Egentliga Finlands perspektiv skulle vara viktigt att få diskutera lokala ärenden som rör trafik och infrastruktur, samt hur konkurrenskraften i området ska förbättras.

Koski ser fram emot att höra partiledningen förklara sitt agerande i regeringsfrågor gällande EU, invandring och Greklandskrisen.

Trötta på rasismprat

Mest är sannfinländarna i Åboland trötta på att kallas rasister.

– Läser man tidningarna låter det som om en femtedel av Finlands befolkning skulle vara minst sagt kriminella, säger Pilpola.

– Vi är inga rasister, vi är bara emot mångkulturalism eftersom vi inte vill ta in fler invandrare innan det först finns tillräckligt med jobb för vårt eget folk, säger Suomi.

Sannfinländarna meddelade tidigare i veckan att de stänger in lördagens torgmöte i Åbo, eftersom de är rädda att det skulle kunna uppstå oroliga situationer.

– Eftersom Vi har en dröm-demonstrationen äger rum samtidigt finns det inte så mycket rum i centrum, och vi har ingen lust att interagera med människor som medvetet missförstår oss, säger Aso.

– Vi vill inte provocera någon, det är bättre så här, säger Suomi.

Förväntansfull, men orolig

Silvia Koski är förväntansfull inför partidagarna, men säger också att hon är lite orolig för säkerheten.

– Jag hoppas det inte uppstår några våldsamma situationer, vi kommer att ha flera barn på plats.

Koski säger att hon tycker att diskussionen kring invandring är oproduktiv just nu, eftersom ingendera sidan vågar vara nyanserad, utan alla måste vara antingen för eller emot.

– Jag är så trött på att behöva förklara självklarheter som att jag varken är rasist eller nazist. Det måste gå att föra en produktivare diskussion om invandringspolitik, säger Koski.