Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Har du koll på de nya busslinjerna i Vanda?

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 09:24.
Petri Nissinen
Bildtext Nästa vecka står kollektivtrafikplaneraren Petri Nissinen i egen hög person på terminalerna i Vanda för att informera och ta emot och ta emot respons av vilsna Vandabor.
Bild: Yle/Hanna Rundell

På måndag (10.8) kastas Vandas busslinjer om helt och hållet. Den största förändringen i kollektivtrafiken sedan mitten av 80-talet väcker huvudbry hos många Vandabor.

Vid ett stånd mitt i Myrbacka köpcentrum står Petri Nissinen, kollektivtrafikplanerare på Helsingforsregionens trafik (HRT) och delar ut broschyrer. Förbipasserande Vandabor stannar till, drar med pekpingret på linjekartan, tummar på broschyrer och utbyter några ord med trafikplanerarna.

- Det här är den största förändringen i kollektivtrafiken sedan metron kom på 80-talet och HRT:s alla tiders största kampanj. Jag rekommenderar att alla går in på Reseplaneraren redan under veckoslutet för att bekanta sig med sin nya resväg, säger Nissinen.

Man kan också bekanta sig med de nya busslinjerna och -numren i detalj på HRT:s webbsidor.

Nya linjer och nya nummer

Det är den nya Ringbanan som föranlett förändringen. Både busslinjerna och bussnumren förändras. Vissa busslinjer dras in och nya busslinjer ska mata passagerare till tågstationerna. Samtidigt blir alla tvåsiffriga bussnummer tresiffriga.

Enligt Petri Nissinen har reaktionerna varit stora, men de största reaktionerna väntas strömma in i HRT:s postboxar först nästa vecka.

- Vandaborna måste planera om sina dagliga resor och det är förstås tungt. Vi har anställt extra personal för att ta emot respons.

Riitta Ahlroth
Bildtext - Förändringarna är väl inte helt förfärliga. Jag antar att man vänjer sig, säger Myrbackabon Riitta Ahroth.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Ringbanan gör att kommunikationerna inom Vanda blir snabbare, men Nissinen tror att många kommer att sakna sina bussar. För en del blir det också längre gångavstånd till tågstationen än det tidigare varit till busshållplatsen.

Viktigt öva nya skolvägen

I exempel Käinby kommer förändringen att märkas tydligt. Där kommer många skolelever att börja åka tåg istället för buss. Petri Nissinen rekommenderar att föräldrar övningsåker skolvägen med sina barn före skolstarten.

HRT har guide på plats på terminalerna i Myrbacka, Dickursby, Flygplatsen, Nordsjö, Järnvägstorget och Kivistö under rusningstid nästa vecka.