Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland förstör flera ton smuggelmat

Från 2015
Tonvis med västerländsk ost förstördes i Belgorod i Ryssland den 6 augusti 2015.
Bild: Rosselkhoznadzor Belgord/AFP/Lehtikuva

Ryssland firade på torsdagen årsdagen av ekonomiska sanktioner med att förstöra stora mängder olaglig mat. Beslutet har väckt kritik i landet.

President Vladimir Putin har gett order om att man hädanefter ska förstöra all mat som har importerats i strid med Rysslands importförbud för livsmedel från väst.

Enligt livsmedelsmyndigheter skall olagliga partier av mat förstöras i Orenburg-regionen samt i städerna Belgorod och Smolensk i västra Ryssland.

Tonvis med västerländsk ost förstördes i Belgorod i Ryssland den 6 augusti 2015.
Bild: Rosselkhoznadzor Belgord / AFP

En ångvält körde över åtminstone nio ton ost i ödemarken utanför Belgorod. I Smolensk krossades tomater från två lastbilar och nektariner och persikor från tre lastbilar.

Sammanlagt har flera hundra ton livsmedel beslagtagits av de ryska myndigheterna, skriver Sveriges Radio.

Kritikstorm mot Putin

Tilltaget har ändå väckt kritik från flera håll i Ryssland. Många tycker att det skulle vara vettigare att skänka maten till fattiga. Över 280 000 ryssar har också skrivit under en protestlista.

Ryssland bannlyste livsmedelsimport från väst den 6 augusti ifjol och förlängde nyligen förbudet med ytterligare ett år.

Importförbudet var en motåtgärd mot EU:s och USA:s ekonomiska sanktioner som infördes i protest mot annekteringen av Krim och Rysslands stöd åt separatister i östra Ukraina.

Ryska myndigheter tror att företag försöker gå runt importförbudet genom att ändra etiketterna på västerländska produkter och i stället uppge att de är tillverkade i till exempel Vitryssland.

Att västerländska matvaror försvann från butikshyllorna och den försvagade rubeln har lett till att konsumentpriserna ökat och allt fler lever under fattigdomsgränsen.

Diskussion om artikeln