Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Språkbadsföräldrar oroliga inför skolstarten

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 12:00.
Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bildtext Trots att delar av Språkbadsskolan är fuktskadad kommer den att fyllas med elever nästa vecka.

Svenska dagvårdsgruppen flyttar ut ur den fuktskadade Språkbadsskolan i Jakobstad, men skolbarnen blir kvar. Nu är föräldrarna oroliga.

Mayvor Wärnman med dottern Louise.
Bildtext Mayvor Wärnman med dottern Louise.

- Min dotter hade svåra symptom senaste läsår, kan utrymmen några meter från de utdömda rummen verkligen vara friska, säger Mayvor Wärnman.

Dagvårdsgruppen kommer att flytta till Länsinummi skola. Men förskolan blir kvar, vägg i vägg med de fuktskadade rummen. En konditionsgranskning av hela skolbyggnaden har gjorts i sommar men ännu är de slutliga resultaten inte klara.

Fick hälsoproblem efter dagisbyte

Hos familjen Wärnman vill den sedvanliga, pirriga förväntan inför skolstarten inte infinna sig. Dottern gick i dagvårdsgruppen förra läsåret och fick snart problem med hälsan.

- Hon var helt frisk innan men efter att hon börjat i språkbadet fick hon problem med ögonen och svår torrhosta om nätterna. Hon har ofta varit förkyld och haft feber, säger Mayvor Wärnman.

Dottern börjar förskolan nästa vecka och det nya klassrummet finns strax bredvid de fuktdrabbade utrymmena.

- Min dotter flyttar bara en trappa ner i gången bredvid. Det känns inte tryggt, det måste ju finnas mögel och sporer där också, säger Wärnman.

Läroböcker i svenska

Övervägt hemundervisning

Dottern var ofta sjuk och måste stanna hemma från dagis. Även den äldre sonen som går i språkbadsklass har uppvisat symptom som irriterade ögon och atopisk hud. men dottern drabbades värst.

- Ibland måste jag ju föra dit henne fast jag kände att jag absolut inte ville att hon skulle vistas hela dagen i fastigheten. Men det kändes hemskt, det är ju barnen som lider.

Situationen har blivit så problematisk att Wärnman övervägt hemundervisning.

- Jag jag har funderat på att undervisa dem hemma. Ska det verkligen behöva vara så att man inte kan föra sina barn till skola och dagvård? Min åsikt är att hela skolan borde utrymmas, säger Mayvor Wärnman.

Tålde inte ljus

Pappan till en flicka som går i samma grupp som Wärnmans dotter har liknande erfarenheter. Några månader efter att flickan började i språkbad började hennes hälsa svikta.

- Vår dotter fick problem med andningen, förkylningssymptom och var ofta sjuk och andfådd. Ändå vistades hon bara halva dagen i Pursisalmi, säger pappan.

Men det värsta var att flickan blev mycket ljuskänslig.

- Hennes ögon tålde inte dagsljuset. Fast vi har mörkläggningsgardiner i sovrummet så tålde hon inte ens den lilla strimma ljus som strilade in i kanten av gardinen om morgonen. Men problemen höll i sig dynet run och att se på teve var exempelvis mycket problematiskt.

Blev frisk under sommarlovet

Trots upprepade läkarundersökningar fann man ingen diagnos så som astma eller allergier. Ljuskänsligheten kunde inte heller lindras.Under sommarlovet har flickan blivit symptomfri.

- Det tog en hel månad efter att hon fått sommarlov. Sen blev hon helt frisk, säger pappan.

- Man tvekade och undrade över om det var skolmiljön som orsakade hennes sjukdom. Men nu ser vi ju tydligt att hon tillfrisknat när hon inte vistas i Pursisalmi. Det är obehagligt att det tog en hel månad innan det vände, säger flickans mamma.

"Man kan inte leka med barns hälsa"

Det är bra att dagvården flyttar ut, men vad händer med skoleleverna, frågar sig pappan. Han är orolig inför förskolestarten och tror inte att fuktproblemen kan vara så lokalt avgränsade.

- Det är bara en vägg emellan de utdömda rummen och min dotters nya klassrum. De här problemen fanns under marken så det är klart att de finns även där. Möglet och problem med inomhusluften kan inte avgränsas till bara ett rum, säger han.

Man kan inte leka med barns hälsa säger pappan. Skolorna måste inrymmas i friska hus. Men problemet gäller inte bara Språkbadsskolan.

- Det gäller skolorna i Jakobstad överlag. De är i dålig kondition och det finns inga pengar. Men vi kan inte leka med barnens hälsa. Den måste gå före mycket annat, vi måste spara någon annanstans.

- Men blir min dotter sjuk igen så får staden så lov att hitta en nya skola åt vår dotter. Vi kan inte riskera hennes hälsa.

Bildningsdirektör Jan Levander i Jakobstad
Bildtext Jan Levander.

Staden väntar på testresultat

Nästa vecka väntar bildningsdirektör Jan Levander slutliga resultat av konditionsgranskningen.

- Som det ser ut nu kan Språkbadsskolan finnas kvar i nuvarande fastighet under inkommande läsår, säger Jan Levander.

Men skolan måste få nya utrymmen.

- Det är bråttom. Språkbadsskolan är absolut den första skolan vi måste åtgärda. Vi har vetat om det hela tiden, men alla investeringar har skjutits upp år efter år.

Tickande bomber

Skolfastigheterna i Jakobstad är något av en tickande bomb. Snart måste man göra stora investeringar.

- Vestersundsby och Bonäs skolor är också båda i slutet av sin livscykel lika som Pursisalmi, säger Jan Levander.