Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Staten tar över Talvivaara

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 15:53.
En livboj vid en av bassängerna vid Talvivaara gruvområde den 15 november 2012.
Bildtext En livboj vid en av bassängerna vid Talvivaara gruvområde.
Bild: Str / Lehtikuva

Staten tar över Talvivaara då det helt statliga bolaget Terrafame Mining Oy köper upp gruvans konkursbo.

Affären gör det möjligt att få igång gruvverksamheten i Talvivaara igen och samtidigt förbättras miljöskyddet kring Talvivaara, enligt Näringsministeriet.

Konkursboets arbetstagare kommer att få jobb hos den nya ägaren.

Arrangemangen kring affären ska vara klara i mitten av augusti, varefter Terrafame Mining blir ansvarig för gruvverksamheten i Sotkamo.

En snabb lösning var ett måste

Enligt näringsminister Olli Rehn (C) är det viktigt att man påbörjar brytningen i gruvan så snart som möjligt för att undvika miljöskador.

– Under de senaste månaderna har det gjorts ett enormt arbete för att hitta en lösning för gruvans framtid. De gjorda avtalen är nödvändiga för att få ordning på miljöaspekten samt för att få igång verksamheten i gruvan igen, skriver Rehn i ett pressmeddelande.

På grund av det kritiska läget och den brådskande tidtabellen var staten tvungen att gå in och ta sitt ansvar för Talvivaara, kommenterar Rehn.

Statens målsättning är att trygga miljön kring gruvan samt att senare hitta privata finansiärer som kan upprätthålla gruvan. Staten har gett Terrafame ett kapital på 209 miljoner euro.

– Vårt mål är att hitta privata finansiärer och ägare för bolaget för att se till att det blir ekonomiskt lönsamt. Vi förhandlar som bäst med ett antal potentiella investerare, skriver Rehn.

Ett stort jobb väntar

Terrafame Mining Oy är ett dotterbolag till Terrafame Oy som staten äger i sin helhet. Det blir industrirådet Lauri Ratia som går in som styrelseordförande.

– Det kommer att krävas mycket kunskap och erfarenhet för att få igång gruvverksamheten igen. Terrafame Minings styrelse kommer att ha ansvar för det operativa arbetet tillsammans med utomstående experter, kommenterar Rehn i pressmeddelandet.

Arbets- och näringsministeriet har tidigare förhandlat med det brittiska investeringsbolaget Audley Capital Advisors LLP, som i mars gav ett villkorligt löfte om att köpa upp gruvverksamheten. Förhandlingarna har nu avslutats som resultatlösa.

Verksamheten ska starta i september

Målet är att få igång brytningen vid gruvan i början av september och förberedelserna pågår som bäst. Det här förbättrar chanserna att minimera miljöskadorna.

– Det är ett stort arbete som väntar. En framgångsrik gruvverksamhet kräver aktiva, förnyande åtgärder inom flera olika områden. Vårt primära mål är att få i gång en ekonomiskt lönsam verksamhet som samtidigt är miljövänlig, säger Terrafame Minings styrelseordförande Lauri Ratia.

Diskussion om artikeln