Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rivningsföretag missnöjt med Raseborgs beslut

Från 2015
Gamla cementfabriken i Karis.
Bildtext Hallarna är i väldigt dålig skick och ska rivas i samband med att en ny brandstation byggs i närheten.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Rivningen av Lojohallarna i Karis har lett till ett besvär i Marknadsdomstolen. Företaget som gav den billigaste offerten, men inte valdes till entreprenör har lämnat in ett besvär.

Orsaken till att Direktionen för intern service inte valde företaget Perttelin Sementtivalimo Oy är att företaget saknar ett särskilt kreditklassificeringsintyg från Suomen Asiakastieto. Företaget gav det billigaste anbudet på 47 800 euro.

I stället får det lokala företaget EkeRiv Ab riva asbesthalllarna på Fredsgatan i Karis. Företagets rivningsoffert var drygt 11 000 euro dyrare och uppgick till 58 900 euro.

"Orimliga krav"

Perttelin Sementtivalimo anser i sitt besvär att kravet på att företaget ska ha ett kreditklassificeringsintyg med A-beteckning är orimligt.

Bolaget uppger två orsaker till att intyget saknas: Det är ett litet i förhållande till andra företag i branschen och det har två omstridda krav på faktureringar.

Men det inte är frågan om verkliga betalningssvårigheter, poängterar bolaget i sitt besvär till Marknadsdomstolen.

Enligt en annan klassificering, från Bisnode har företaget en god kreditvärdighet med beteckningen AA.

Staden har följt reglerna

Raseborgs stad kräver i sitt svar till Marknadsdomstolen att besväret förkastas. Staden anser att den har beaktat bolagen likvärdigt och följt reglerna.

Lojohallarna är i uselt skick och staden har därför för avsikt att verkställa rivningsbeslutet i augusti eftersom domstolen har inte utfärdat verkställighetsförbud.

Lojohallarna rivs i samband med att Raseborgs stad bygger en ny brandstation i Tallmo i Karis.

Diskussion om artikeln