Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hoppet tillbaka i Nepal

Från 2015
Uppdaterad 08.08.2015 14:19.
tomas carlsson, FN
Bildtext De byggnader som rasat ska rivas undan och sen ska de återuppbyggas säger Tomas Carlsson, projektchef för rivningsarbetet i Nepal för FN’s räkning.

Den 25 april drabbades Nepal av ett kraftigt jordskalv Över åttatusen människor fick sätta livet till och flera tusen skadades. Förödelsen blev enorm. Hur ser vardagen ut för nepaleserna idag?

Nu sätter monsunregnen stopp för det stora rivingsarbetet och återuppbyggnaden men trots chock, sorg och motgång finns det enligt Tomas Carlsson från FNs utvecklingsprogram en framåtanda och vilja hos de överlevande att återuppbygga landet.

- De jag kommer i kontakt med har en vilja att återuppbygga. Många har själva satt igång med att bygga temporära byggnader. En del bor ju kvar i tält men jag tycker jag ser allt fler övergivna tält. Det finns en vilja att komma tillbaka och göra någonting nu.

Varning för ny större jordbävning

I förra veckan kom det ytterligare ett skalv i Kathmandu och forskare varnade senast igår att det kan komma ett ännu starkare skalv än det som den 25 april mätte 7.8 på richterskalan.

Enligt en BBC-intervju med professor Jean-Pilippe Avouac från Universitet i Cambridge så var det bara delar av det ackumulerade trycket som frigjordes och det kan komma en starkare och mera förödande jordbävning i området mellan Nepal och norra Indien. Man vet dock inte när.

- Det gick ett litet skalv för en vecka sen som jag kände av här i Kathmandu och då märker man att oj då, det blir en rädsla, är det något stort som händer igen? Härom veckan träffade jag en bokhandlare här vars hela hus hade raserats. Jag träffade också en som mist sin fru och två barn och det var ju oerhört känsligt men han hade i alla fall kommit tillbaka till arbetet.

tomas carlsson, FN
Bildtext Tomas Carlsson på besök på ett barnhem.

Hur ser det ut med resurser, finns det tillräckligt med pengar för att återuppbygga Nepal?

- Nej, det tycker jag inte. Jag har ju kommit hit för att jobba som projektchef för att ta hand om de rasade husen, plocka ner allt bråte och riva ner det som har rasat. Det är ett stort projekt. Nordöst om Katmandu har vi jobbat sedan i början av juni och vi har haft upp till tvåtusenfemhundra människor anställda, nittio lokala ingenjörer och vi är sex från utlandet.

- Vi jobbar med något vi kallar för cash-for-work, det är en arbetsintensiv rivningsmetod där lokalbefolkningen arbetar med oss. Det var en donationskonferens alldeles efter midsommar där det var ett flertal donatorer som lovade ut pengar men det tar ju ett tag innan pengarna kommer. Det är ju det som är frustrationen för oss, vi behöver ju pengarna nu.

Det är ju det som är frustrationen för oss, vi behöver ju pengarna nu.

Monsunen sätter stopp för arbetet

Tomas Carlsson, som i Sverige arbetar för svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, blev en av de uttagna att åka och arbeta med FN’s utvecklingsprogram i Nepal. Han åkte då från den lilla orten Orsa i Dalarna, Sverige.

- Det dröjde några dagar innan jag såg vad som verkligen hade hänt, på landsbygden så låg husen huller om buller. Det var hus som lutade inåt och utåt och jag sprang förbi i rädsla för att de skulle kollapsa.

Mahendra skolan i Jau Danda, Kunchok krossades i jordbävningen. Väggarna föll men taket kunde stå emot skakningarna. Tillsammans med föräldrarna i byn hjälptes volontärer, FN personal och rivningsingenjörer åt med att riva och städa undan bråten så att barnen kunde få en provisorisk skola och vistas i en något så när säker miljö.

tomas carlsson, fn
Bildtext Tomas Carlsson och hans team utbildar nepalesiska ingenjörer.

Rivingsarbetet kommer att ta åratal

Hur länge kommer det att ta tills nepaleserna kan återgå till en vanlig vardag med alla de tjänster de behöver för att kunna leva ett normalt liv?

- Jag tror att det kommer att dröja år. Att plocka ner alla byggnader som är förstörda kommer att ta flera år och det är kostsamt. I staden jag besökte igår var i stort sett alla officiella byggnader skadade och där kommer vi börja riva nästa vecka för att sedan kunna återuppbygga.

Känner du att du har kunnat hjälpa till på ett bra sätt?

- Jag låg en kväll och lyssnade på svensk radio och då var det kommunikationschefen för Plan-organisationen som berättade att hon träffat barn här i Nepal och hon pratade om hur viktigt det var att komma igång med att bygga upp skolorna. Då blev jag rörd och tänkte: det är därför jag är här.

Utöver arbetet med att återställa skolorna och rensa upp så utbildar Tomas Carlsson och hans team även nepalesiska ingenjörer så att de en dag kan fortsätta arbetet med återuppbyggnadet av Nepal - ett arbete som kommer att fortsätta långt efter att volontärerna och hjälporganisationerna åkt hem.