Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krig, kärlek och gris i pjäsen Gränsjägarens brud

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 16:28.
Henrik Wickström och Ida Flemmich i Gränsjägarens brud i Sjundeå.
Bildtext Henrik Wickström och Ida Flemmich i Gränsjägarens brud i Sjundeå.
Bild: YLE / Jonas Sundström

Pjäsen Gränsjägarens brud i Sjundeå tacklar ett känsligt ämne ännu i dag - hur togs evakuerade karelare och Porkalabor emot under och efter andra världskriget.

I går (6.8) hade Gränsjägarens brud premiär vid det natursköna åkerlandskapet i Tjusträsk invid badhotellet Rantasipi. Bakom scenen öppnar sig området som i tiderna var en sovjetisk marinbas. Platsen kunde inte vara bättre för en pjäs om andra världskriget i Finland.

Den tvåspråkiga pjäsen rör sig både i nutid och under åren 1944 fram till 1956. Den unga internetgenerationen som gillar på Facebook och tar selfien på Instagram är inte intresserade av den viktiga närhistorien. Men efter att farmor och farfar börjar berätta om hur det var 75 år sedan väcks även tonåringarnas intresse.

Bästa pjäsen på länge

Publiken verkade gilla innehållet författat av Lena Selén och Berndt Gottberg.

- Jag vet inte om jag sett så där bra på länge. Det var faktiskt bra. Och pjäsen var tvåspråkig, det är viktigt och fungerade, säger en begeistrad äldre dam i publiken.

Hennes kusin var själv en av dem som evakuerades från Porkala då Sovjetunionen ockuperade delar av Finland.

- Det var väl så där det var då. Jag var fyra år gammal när vi flyttade från Porkala till Sjundeå.

Radio Vega Västnyland: Premiär för Gränsjägarens brud - Spela upp på Arenan

Svettig soldat och lotta

Publiken har stundvis hållit andan under dramatiska scener. Dramatiken i pjäsen har fått skådespelare Henrik Wickströms svett att lacka. Han spelar den karelska gränsjägaren Rauli Juvonen.

- Du vill inte se under skjortan. Det blev varmt. Jag går endast en gång in på scenen. De andra gångerna springer eller cyklar jag, skrattar Wickström i sin gråa militäruniform.

Soldat Rauli Juvonen kommer med beskedet att Porkala ska evakueras.
Bildtext Rauli Juvonen, som spelas av Henrik Wickström, kommer med besked om att Porkala ska evakueras.
Bild: Yle / Jonas Sundström

Wickströms rollkaraktär blir förälskad i dottern Mary Eriksson på Klövas gård. Den redan rutinerade Ida Flemmich spelar lottan Mary. En kort stund efter premiären berättar hon hur det känns.

- Det känns bra. Det har varit en jättelång process med upp- och nedgångar. Men vi har sju föreställningar kvar så vi ska inte ta ut all glädje ännu, säger Flemmich.

Pjäsen Gränsjägarens brud har en stark lokal anknytning. För Ida Flemmich är det den tredje pjäsen med Porkala som tema. Hon kan historian och tackar också historieläraren Jan-Erik Till i Karis-Billnäs gymnasium.

- Det är ändå trevligt att spela och försöka känna hur människorna kände då för länge sedan.

Allmänbildande utan att vara tråkig

Som pjäs är Gränsjägarens brud allmänbildande, utan att den blir torr och tjatig. Pjäsen lever, mycket tack vare musik från krigstiden.

Pjäsen utspelar sig i svåra tider, men har stundvis lättsamma drag. Det är också modigt av en amatörteater att inte bejaka humorn alltför mycket.

Buskishumorn är inte alls med, utan fokus ligger på desperationen och ovissheten om framtiden. Pjäsen blir ändå inte tung och depressiv, utan hoppet om en bättre framtid lever genom pjäsen.

Janine Smeds håller upp en gris.
Bildtext Janine Smeds karaktär ska stoppa grisen i grytan.
Bild: Yle / Jonas Sundström

På scenen står entusiastiska amatörskådespelare och även en levande minigris. I Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater rymde hästen före en föreställning. Teaterdjuren i Sjundeå är lika envisa. Efter premiären sprang grisen in i ett busksnår, men hittades kort därefter.

Övar repliker med c-kassett

Regissör för pjäsen är den västnyländska teaterns grand old man Sven Sid.

- Man är ju lite van med show business och vet hur det går till. Man börjar från ingenting och så blir det häftigare mot slutet. Förutom fredagar har vi övat varje kväll i tio dagar.

Manusförfattaren Lena Selén påstod inför publiken att regissör Sven Sid kan alla repliker i pjäsen. Så långt vill han inte gå.

- Nej, inte kan jag dem på det sättet, men jag brukar sufflera när skådespelarna kommer av sig.

På premiären behövde Sid inte viska replikerna mycket. Amatörskådespelarna klarade av sina repliker riktigt bra. Publiken såg också att skådespelarna är entusiastiska och njöt av att stå på scenen.

Sven Sid berättar om hur han jobbar och kommer in i de olika rollerna.

- Jag är lite gammaldags. Jag spelar in replikerna på en kassett och lyssnar i bilen. Det är lite som att läsa en språkkurs.

Gränsjägarens brud, som sätts upp av föreningen Porkala parentesen, visas ännu sju gånger. Nästa föreställning är söndag 9.8 kl. 18. Mera information hittar du på pjäsens Facebooksida.

Radio Vega Västnyland: Intervju med Ida Flemmich och Henrik Wickström från Gränsjägarens brud - Spela upp på Arenan

Radio Vega Västnyland

14:42

Diskussion om artikeln