Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländsk inbrytning på Åland

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 11:30.
Ålands lagting.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Sannfinländarna planerar att etablera sig på Åland i samband med höstens åländska kommunal- och lagtingsval. Den första kandidaten har redan anmält sig och det finns planer på en egen partiavdelning på Åland.

Tidningen Nya Åland rapporterar att en representant från Sannfinländarnas partikansli har besökt Åland. Partiet uppges ha fått många förfrågningar från Åland. Beskedet har väckt starka reaktioner.

Sannfinländaren Heimo Konttinen besökte på torsdagen Mariehamn för att undersöka möjligheterna för partiet att etablera sig. Han ville inte avslöja för Nya Åland hur många intresserade han hade mött eller hur många kandidater man vill ställa upp.

Susann Laag-Söderström bekräftar att hon vill ställa upp för Sannfinländarna i lagtingsvalet i oktober. Hon planerar också att grunda partiets lokalavdelning på Åland. Laag-Söderström nämner i första hand invandringspolitiken som en orsak.

- Många av ålänningarna blir arbetslösa igen, vår arbetslöshet har stigit. Man måste tänka på att innan vi tar några flyktingar hit, måste vår egen befolkning ha arbete och bostäder.

Vill påverka inifrån

Susann Laag-Söderström har gjort ett försök att ansluta sig till de åländska socialdemokraterna men godkändes inte som medlem. De övriga åländska partierna gillar hon inte.

Därför försöker hon på en inbrytning som är helt ny, i ett finländskt parti på Åland. Dessutom ett parti som genom tiderna har kommit med kritiska åsikter om både Åland och finlandssvenskarna. Det är Laag-Söderström medveten om. Men hon vill påverka inifrån.

- Sannfinländarna har en svensk avdelning, och ju fler svenskspråkiga som samlas i partiet, desto bättre kan det bli. Men som det är nu har inte Sannfinländarna den kunskapen om Åland och svenskheten, medger Sannfinländarnas första, nya åländska politiker.

Höstens åländska val tycks intressera många nya grupperingar. Förutom Sannfinländarna uppges flera nya partier med invandringskritiska åsikter vara under bildning.

Diskussion om artikeln