Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Arbetstagare i Finland är bortskämda”

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 10:04.
Fredagssnackarna Mikaela Sonck och Lena Selén.
Bild: YLE / Jonas Sundström

Alla måste dra sitt strå till stacken. Det är fredagssnackarnas reaktion på debatten kring att skippa semesterpremier och pekkasdagar.

Yle Västnylands webbartikel om semesterpremier har väckt enormt mycket uppmärksamhet. Det är förståeligt eftersom det här är något som berör alla, konstaterar Mikaela Sonck.

- Alla får sin lön och många har pekkasdagar. Visst är det ett stor steg att ge bort någonting man har fått. Men man kunde ju tänka sig att ge ett alternativ. Om man har pekkasdagar och semesterpremie så kan man ju ge bort någondera av dem.

- Eller är det kanske vettigare att sänka lönen några procent för att hålla kvar semesterpremien då? frågar sig Sonck.

”Du får ingen semesterpremie som arbetslös”

Lena Selén är förvånad över att en stor del av Finlands folk stenhårt håller på sina uppnådda förmåner och i stället riskerar att förlora sina jobb helt och hållet.

- Är man utan jobb får man inte heller någon semesterpremie. Ju fler som mister jobbet desto färre har råd att konsumera och det återverkar i sin tur på företagen. Man märker ju nu redan att köpkraften har minskat. Det är skrämmande.

Selén tillägger att det inte heller är någon enkel match att vara företagare.

- Om man bortser från storföretagen som höjer bonusar och löner för sina stora chefer i samma takt som de sparkar fotfolket så är det nog ganska tungt att vara företagare. Det är ju inte bara semesterpremier och pekkasdagar det handlar om. Det handlar också om enorma pensionsavgifter.

Reflektera och tänk tillbaka

Vi borde ibland tänka på hur det var för drygt 70 år sedan i Finland, menar Lena Selén.

- Vi är nog ganska bortskämda i det här landet numera. Jag brukar påminna om Alice som evakuerades från Degerby 1944 och började jobba som gårdskarl på hälsostationen i Svartå. Hon jobbade där tills hon var över 80 år. Hon kastade in långa vedklabbar i värmepannan. Det var Finland efter kriget. Det här har vi alla glömt.

Finländarna vägrar inse hur dåligt det är

Mikaela Sonck har en känsla av att finländarna inte riktigt inser hur dåligt Finland mår ekonomiskt.

- Det skrivs massor om Finland utomlands. Också i Sverige skrivs det hela tiden om hur dålig ekonomi Finland har. När men sedan pratar med finländska vänner säger de att det inte är så farligt. Faktum är att Finlands BNP länge redan har pekat neråt. Det går jättedåligt just nu för Finland. Vi behöver göra något och alla måste vara med.

Selén återkommer till storföretagen och säger att det är i deras girighet problemen ligger.

- Se till exempel på Fortum som inte hade råd med att byta ut skrotiga transformatorer men nog hade råd med bonusar. Girigheten som förekommer i dag återspeglar sig också i fackets åsikter som utgår från att om företaget har råd med det ena så ska det också har råd med det andra.

Fredagssnack podcast: Fredagssnack 7.8.2015

25:58

Effektivera!

Diskussion om artikeln