Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ska du dela lägenhet med kompisar? Läs detta först!

Från 2015
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Hej Grannakuten! Till hösten ska min dotter börja studera på annan ort och nu ser det ut som att hon ska dela en lägenhet med två andra studerande. Lägenheten hyr de på öppna marknaden, det är alltså ingen egentlig studiebostad.

De här andra två flickorna kan närmast beskrivas som ”bekantas bekanta”, de verkar trevliga men hon har ju inte koll på hur de sköter sig ekonomiskt eller har för vanor.

Skulle vara toppen om juristen kunde tipsa lite om vad man ska se till att ha på papper innan man flyttar ihop!

Juristen Marina Furuhjelm
Bildtext Marina Furuhjelm, jurist
Bild: Eva Frantz

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

En viktig och bra fråga! Ofta är ju i synnerhet ungdomar så glada över att ha lyckats få tag på en trevlig lägenhet att de inte kommer sig för att göra upp tydliga avtal. Men det finns tre saker som är speciellt viktiga att ha på papper innan man flyttar ihop:

  1. Hur görs hyreskontraktet upp? Ska de tre flickorna ha separata hyresavtal eller ett gemensamt? Vem ansvarar för helhetshyran, är den uppdelad mellan flickorna så att alla svarar för en tredjedel eller är ansvaret gemensamt? Hur går det till exempel om en av flickorna lämnar hyran obetald, faller det då på de andra två att betala den? Det här är risker som du bör ta i bekantande, speciellt om du inte riktigt känner dem du ska flytta ihop med.
  2. Uppsägningstiden. Kan du säga upp ditt hyresavtal skilt eller är du bunden av de andra? Det kan ju till exempel hända att du får en studie- eller arbetsplats på annan ort och vill flytta ut tidigare än de andra två.
  3. Definiera vem som hyr vilka utrymmen i lägenheten. Om det till exempel uppstår en vattenskada i de allmänna utrymmena eller i kompisens rum, ska då alla hyresgästerna vara ansvariga för alla kostnader eller är det den som bor i rummet i fråga som ska betala? Vem har hemförsäkring och vilka utrymmen täcks av den?

Det här är de tre saker du ska börja med, men fundera alltid igenom saker som kan tänkas ske under hyrestiden så klarar du dig bättre!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan