Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Biljettkontrollanter avslöjar

Från 2015
Uppdaterad 08.08.2015 12:55.
Tågvagn med biljettförsäljning

Tre biljettkontrollanter avslöjar vilken förklaring de oftast får höra till varför kunderna i kollektivtrafiken inte har köpt en biljett.

- Vi är inte skadeglada människor, tvärtom, det känns inte alls bra att skriva ut böter, försäkrar Juha Tuovinen som är biljettkontrollant.

Kollegorna Johanna Kekkonen och Heidi Hennilä håller med. Det är till allas fördel att man betalar biljetten, för utan pengar fungerar inte lokaltrafiken. Juha, Johanna och Heidi har väldigt olika bakgrund, men alla har sökt sig till yrket som biljettkontrollant för att det är ett utmanande kundbetjäningsjobb.

Inte farliga

När biljettkontrollanterna stiger in i tåget är den vanligaste reaktionen hos passagerarna att de börjar leta efter sina biljetter.

- Man ser oftast redan när man stiger in i vagnen vem som har biljett och vem som är utan. Det är kroppsspråket och minerna som avslöjar, berättar Heidi.

Det är ganska vanligt att de som inte har köpt biljett inte säger något över huvudtaget. De räcker fram sitt ID och tar snällt emot böteslappen. Ibland lägger kontrollanterna märke till att människor till och med är rädda för dem.

- Jag måste erkänna att när jag själv åker tåg så blir jag rädd för biljettkontrollanterna. Jag tror att det beror på uniformen, berättar Juha.

Fantasifulla förklaringar

Biljettkontrollanterna får höra en hel del underliga förklaringar till varför kunderna inte har köpt biljett.

- När jag började jobba för tre år sedan blev jag överraskad över att så många förklarade att de inte har biljett för att de är från Åbo, berättar Heidi.

- Vi har hört andra orter också, men Åbo är klart populärast. Jag vet inte vad det beror på, för nog kräver de biljett i bussarna i Åbo också, fortsätter Juha.

Förklaringen att hunden ätit upp biljetten är också vanlig. Människor försöker undvika böter med den förklaringen även om de inte ens har en hund med sig. Ibland försöker man också komma undan med att visa andra papper än en biljett.

- En kille tog fram sitt hyttkort från Sverigebåten. Han tyckte att eftersom resan var så dyr så kan han för samma pris åka spårvagn, berättar Johanna.