Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Trypofobi - rädsla för hål

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 12:43.
Bild på Lousie och trypofobi

Många hål samlade på ett och samma ställe, känns det som om ett obehag väcks inom dig? I så fall har du fobi för hål, alltså trypofobi.

Det talas mycket om vanliga fobier, så som flygrädsla eller socialfobi, men en fobi som få människor har hört talas om är trypofobi. Trypofobi är en fobi som innebär att du har obehag för hål, ofta om det är flera hål samlade på ett och samma ställe. För att ge en bild i huvudet kan du till exempel tänka dig en bikupa.

Metro i Sverige skriver om forskarna Geoff Cole och Arnold Wilkins som har forskat i trypofobi, och de menar att den här ovanliga fobin är vanligare än man tror. De hävdar att hela 16 procent av befolkningen har fobi för hål.

Symbol för hål i självet

Faktum är att jag själv tillhör den här 16 procenten, vilket jag redan lade märke till i lågstadiet. Jag förstod inte att det var en fobi förrän jag för en tid sedan läste en artikel om trypofobi och märkte att det stämde precis in på hur jag känner.

Samtidigt som psykologen Axel Aminoff lärde oss om fobier och deras bakomliggande orsaker passade jag på att fråga honom om min hålfobi - vad grundar den sig i egentligen?

- Man kan antagligen inte dra alla trypofobier över samma kam, utan man måste titta individuellt på varje fall. Men en tolkning kunde vara att de här hålen symboliserar hål i självet och egot. Att det skulle finnas en rädsla att någon psykiskt skulle tränga sig in i en.

Han förklarar också att det kan grunda sig i att man har svårt för intimitet, och att man därför är rädd att någon ska komma en in på djupet på grund av hålen. Man kan måla upp det som att du har ett slags pansar mellan dig och andra, och att du sedan är rädd för vad som ska komma in eller ut genom pansaret om det blir hål på det.

Ett test i trypofobi

Det här är väldigt djupa förklaringar och endast spekulationer från Axel Aminoffs sida. För att ta reda på vad just din fobi beror på måste man individuellt utreda saken i terapi. Men vi ville ändå testa mig och min hålfobi. Vilka hål tål jag, och vilka hål ger mig obehag?

Här är bilderna jag tog mig en titt på, och mina reaktioner hittar du under bilden. Samtidigt kan du passa på och testa dig själv, hur mycket obehag får du eller är bilderna inte det minsta obehagliga?

Porer
Bild: Jason Hollinge/Wikimedia Commons

Min spontana kommentar: Okej, det där var äckligt. Jag klickade bort bilden väldigt fort, men försökte hålla mitt lugn.

bivax, honung, trypofobi
Bild: Emmanuel Boutet/Wikimedia Commons

Jag klarar inte av att se på den mer än en sekund. Hela det här testet har gjort mig nervös och lite illamående. Jag fortsätter efter att ha hämtat andan.

metall, rost
Bild: Marek Kubica/flickr

Den här bilden är inte lika äcklig. Jag tror det beror på att hålen har ett relativt långt avstånd från varandra och de är inte så små.

lotus
Bild: tbSMITH/flickr

Ganska obehaglig, men inte lika farlig som de två första. Men mina händer skakar fortfarande när jag försöker skriva ner mina kommentarer.

svamp, textur
Bild: Lukasz Nowak/Wikimedia Commons

Usch usch usch! Jag hade hunnit lugna mig en aning efter de två föregående bilderna, men nu är obehaget tillbaka. Den här bilden är så äcklig, och jag vill inte mera ens skriva ner mina känslor om den.

Indisk lotus
Bild: Wikimedia Commons

Jätteäcklig. Förutom att den har någon sorts cirkel på varje hål som är äcklig, så är ju själva cirkeln inne i ett hål. Hålception, huj.

blomma, trypofobi
Bild: Hayley Bouchard/flickr

Tack gode gud att testet avslutades med en bild som inte är obehaglig. Nu behöver jag ta ledigt resten av dagen för att återhämta mig.