Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Din fobi har en djupare förklaring

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 12:42.
Kvinna skriker, svartvit

Alla människor har fobier av olika slag, och vanliga sådana kan vara till exempel orm- eller spindelfobi, eller fobi för att flyga. Men det finns också mer ovanliga fobier, och vad är det egentligen som orsakar våra fobier? Det har vi rett ut med hjälp av psykologen Axel Aminoff.

- En fobi är en irrelevant rädsla som är oberoende av tid och plats.

Axel Aminoff berättar att man ofta tänker lite felaktigt att fobier beror på en obehaglig upplevelse man fått av det man är rädd för. Om en person till exempel är rädd för hundar, tänker man kanske att personen ifråga någongång blivit biten av en hund och därför har en fobi, men så är sällan fallet. Tydligen går förklaringen till en fobi djupare än så.

Två olika typer av fobier

Psykologen Axel Aminoff.
Bild: Yle

Enligt Axel Aminoff kan man dela in fobier i två olika typer: en biologiskt betonad fobi och en psykologiskt orsakad fobi.

- De flesta av oss är rädda för ormar eller skorpioner och det länkar till ett biologiskt förflutet. Människan har som ras lärt sig att det är nyttigt att vara rädd för ormar så att man inte blir biten.

Det här har påträffas även i djurriket. Man har till exempel sett fåglar som har växt upp i laboratorium och aldrig sett en vildfågel, men ändå blir de rädda av silutten av en örn.

Den andra typen av fobi är den psykologiskt orsakade fobin. Den har att göra med ens egen problematik och kommer inifrån en själv.

- Man har någon egenskap hos sig själv som är problematisk, till exempel en aggressivitet, och man har svårt att bearbeta den. Då projicerar man den på något annat, man kastar helt enkelt ut den och placerar den på ett objekt som finns där ute.

Objektet blir då en fobi. Nu kan du alltså skylla aggressiviteten på att du har, låt oss säga, social fobi, och du tror därmed att aggressiviteten beror på att du har fobi för sociala situationer, fastän det är precis tvärtom. Det här blir ett tryggare sätt att bearbeta din problematiska egenskap, för den är lättare att hantera om den finns där ute och inte inom dig själv.

- Det här är något som sker väldigt automatiskt, så man är inte själv medveten om det. Men i terapi kan man nysta upp det här.

Bota din fobi med terapi

Det går alltså att både lindra och bota en fobi. Du kanske har hört talas om att man stegvis ska bekanta sig med sin fobi, till exempel närma sig en spindel tills obehaget är borta, men enligt Axel Aminoff är det bara en tillfällig lösning och löser därmed inte det egentliga problemet. För att bota en fobi krävs alltså terapi.

- En mer långsiktig lösning är terapi, och då gäller det att nysta ut vad den där egentliga konflikten handlar om.

- Fobin är i sin natur en förenkling av verkligheten. Du fokuserar på något väldigt enkelt och förankrar ganska stor ångest och kaos med det.

För att bara lindra en fobi talar Axel Aminoff om att man kan försöka tänka på något annat eller få medicin utskriven av läkare. Ett annat, mindre rekommenderat sätt, är att lindra ångesten som uppstår vid en fobi med alkohol, men alla dessa lösningar är bara tillfälliga.

- Imorgon när du inte längre tänker på något annat, medicinen har slutat verka eller alkoholeffekten är borta, så är du tillbaka på ruta ett igen.

En fobi fungerar alltså som en sorts skyddsmekanism - den tar hand om en obehaglig känsla du egentligen har inom dig. Fobier innehar en bra funktion, och då är ju frågan om det alls är ett smart val att bli av med sina fobier?

- Vi alla har en mängd fobier, och som sagt så har de en adaptiv funktion. Men avigsidan är ju att du beter dig konstigt i samhället. Men du kan inte bena ut alla dina fobier och all ångest, för då skulle du gå i terapi resten av livet. Men när en fobi påverkar din vardag borde den redas ut.

Flygrädsla - vad grundar den sig i?

Flygrädsla är en väldigt vanlig fobi. Trots Axel Aminoffs förklaringar om att det alltid finns något som symboliserar ens rädsla, tänker man ju ändå att flygrädsla helt enkelt har att göra med att man är rädd för att planet ska störta. Men hur ligger det till egentligen?

- Jag tror att det finns två olika typer av flygrädsla, den ena är att du är rädd för att planet ska störta, och den andra är att du är rädd för att vara instängd, alltså att du har klaustrofobi.

Han menar att det stämmer att det finns ett verkligt hot bakom att flyga, men det finns ett ännu större hot bakom att åka bil till exempel, och ändå är vi inte rädda för det. Något han också poängterar är att trots att flera flygolyckor nyligen har inträffat flyger inte folk mindre för det. Alltså grundar sig även flygrädslan i något djupare.

- Det handlar fortfarande om att du projicerar en inre egenskap på att du är rädd för att störta eller har ångest för intrång.

Okej, så det här med fobier var lite mer invecklat än vad man kanske hade tänkt sig. Men samtidigt väldigt tacksamt om de hjälper oss med jobbiga saker som vi helst inte har inom oss.

- Vi ska komma ihåg att vi har fobier för att vi vill ha dom. Vi kanske säger att vi vill bli av med flygrädslan, men omedvetet behöver vi den där rädslan och vill inte uppge den. Man kan gå en kurs och tillfälligt lära sig att hantera rädslan, men ganska snabbt tar vi antagligen tillbaka den för att vi vill ha den.