Hoppa till huvudinnehåll

X3M

På flykt i tre månader

Från 2015
Abbas Karimi med familj tillsammans med Johanna Dikert och Niclas Johansson.
Bildtext Abbas Karimi hade med sig hela familjen när han anlände till intervjun med Johanna Dikert och Niclas Runeberg.
Bild: YLE / Catariina Salo

Abbas Karimi hade aldrig upplevt fred innan han anlände till Finland. Han ville inte att hans barn skulle ha samma uppväxt som han.

För fem år sedan kom Abbas Karimi och hans familj till Finland. De flydde från Afganistan och gjorde en farlig resa som tog tre månader.

Abbas är född i Afganistan och har aldrig upplevt fred innan han kom till Finland. Orsaken till att familjen tog beslutet att fly var barnen.

- Vi ville att våra barn skulle få uppleva fred och inte växa upp i en krigshärjad miljö.

Familjemedlemmarna hade inga giltiga pass så de kunde inte flyga. Därför reste de med bil och långtradare, i tre månader.

- I grannlandet Iran fanns många som erbjöd en resa bort från krigszonen.

Abbas och familjemedlemmarna har rest över många farliga gränser och varit tvungna att sätta sina liv i smugglarnas händer.

Resan i mörker

Nästa gång dina ben domnar på ett långt flyg på grund av att du inte kan röra dig så mycket så kan du tänka på Abbas och hans familj. I tre månader satt de i mörker utan att veta vad som kommer att hända eller var de är. De visste inte när de nästa gång skulle se dagsljuset.

Abbas berättar att det tyngsta med resan var hur de påverkat barnen. De hade aldrig något annat val än att följa med och bli utsatta för den ohumana resan. När man flyr med små barn tvingar man dem att vara tysta.

Smugglarna sa att om barnen för väsen så hittar polisen oss och då är det kört.

- Smugglarna sa att om barnen för väsen så hittar polisen oss och då är det kört.

Under resan trodde Abbas konstant att flykten kommer att misslyckas och i mörkret trodde familjen flera gånger att livet snart skulle vara slut.

Väl framme började en ny resa

När familjen sedan efter tre månader såg dagsljuset i Finland var de vrålhungriga och i väldigt dåligt skick. Sin första tid spenderade de på sjukhus. Det tog flera månader innan det sjönk in att de faktiskt var vid liv och att de hade klarat den långa resan.

Lättnaden varade bara en stund för de möttes av en helt annorlunda kultur när de vaknade upp i ett nytt samhälle.

- Klimatet, maten och människorna var annorlunda. Till och med solskenet var olikt det vi var vana med.

Första asylansökan avslogs och rädslan över att familjen måste återvända till Afganistan var stor. Efter två och ett halvt år lyckades familjen äntligen få sitt pappersarbete i skick och i dag bor de i Kristinestad. Både Abbas och hans fru har studerat finska, och det har underlättat tillvaron i Finland för familjen. Till exempel genomför Abbas denna intervju på finska. Idag jobbar Abbas på Migrationsverkets förläggning i Kristinestad där asylsökande får tak över huvudet.

Abbas berättar att det inte har varit lätt att komma till Finland och bygga upp ett nytt liv här. Det är många som har fel uppfattning om flyktingar som kommer till Europa från krigshärjade områden.

- Det är klart att jag hellre skulle bo i mitt hemland där min släkt och mina vänner finns och där jag känner till varje knut som mina egna fickor. Men man kan inte leva där.