Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akta dej för tungmetaller i bär och svamp

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 09:01.
Östnyländska nyheter: Ät inte bär vid Nickby motionsbana - Spela upp på Arenan

Se upp med var du plockar bär och svamp. Det rådet ger hälsoinspektör Maarit Lönnroth vid hälsoskyddet i Borgå.

- I synnerhet nära motorvägar och vägar kan det vara bra att inte plocka bär och svamp på grund av tungmetaller som kommer från trafiken.

De som rör sig längs motionsbanan i Sibbo, Nickby, har förvånats över skyltar som varnar för att plocka bär och svamp. Orsaken är att där ännu på 1980-talet verkade en skjutbana.

På den gamla skjutbanan har det samlats tungmetaller som bly och kadmium i jordmånen. Därifrån kan de komma upp i bär och svampar.

Sibbo kommun har gjort en utredning om tungmetallerna. Omgivningarna kring den gamla skjutbanan torde var ganska säkra men själva skjutbaneområdet måste saneras innan det kan bli ett bostadsområde.

Bror Tallberg från Borgå jaktvårdsförening säger att det finns en annan stängd skjutbana i Östnyland, förutom Svärdfelts skjutbana i Nickby, nämligen skjutbanan i Tarkis i Borgå. Också den gamla skjutbanan i Brusas kommer att saneras.

Tallberg tycker att det är konstigt med varningsskyltar först nu med tanke på att den aktuella banan i Nickby stängdes redan på 1980-talet.

När det gäller att sanera en gammal skjutbana tror Tallberg att det räcker med att ta bort ett tunt ytskikt där blyhaglen finns. I sandjordar kan tungmetaller däremot i värsta fall komma ned i grundvattnet.