Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Möjligt att Talvivaara-gruvan läggs ner"

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 16:25.
Talvivaara-gruvan i Sotkamo.
Bildtext Staten tar över Talvivaara-gruvan som får en nådatid på två år, men nedläggning av gruvan är fortfarande ett starkt alternativ.
Bild: Str / Lehtikuva

Staten tar över Talvivaara-gruvan och gruvan kan bli lönsam - men frågan är om staten har nerver att vänta tillräckligt länge. Den här bedömningen gör experter som Yle Nyheter har talat med.

Det helt statliga bolaget Terrafame Mining Oy köper upp gruvans konkursbo. Staten söker fortfarande efter privata finansiärer som vill driva gruvan och förväntar sig att den ska vara lönsam inom två år.

Mineraltillgångarna finns i Sotkamo och om metallpriserna hålls på nuvarande nivå är det mycket sannolikt att gruvan blir lönsam på sikt.

Krister Sundblad, professor i geologi

Geologen: Lönsam på sikt

De experter som Yle Nyheter har talat med säger alla att gruvan kommer att bli lönsam på sikt, men frågan är hur länge staten är beredd att vänta.

- Mycket handlar om hur regeringen bedömer lönsamheten för en enskild gruva, konstaterar Krister Sundblad som är professor i geologi vid Åbo universitet.

Mineraltillgångarna finns i Sotkamo och det är sannolikt att gruvan kommer att bli lönsam med tiden.

- Om metallpriserna hålls på nuvarande nivå är det mycket sannolikt, säger Sundblad.

Analytikern: Uppförsbacken lång

Talvivaara-gruvan kommer att vara lönsam inom högst tio år, och det är också så länge som en eventuell nedkörning skulle ta.

Gruvan har ett rykte om sig att vara ett otroligt riskabelt projekt. Det är klart en möjlighet att gruvverksamheten läggs ner.

Antti Viljakainen, börsanalytiker

- Men uppförsbacken är lång för Talvivaara, bedömer börsanalytikern Antti Viljakainen. Det behövs flera år för gruvan att bli lönsam och allt beror på hur nickelpriset utvecklas.

Några tippningar om gruvan hinner bli lönsam igen eller om staten kör ner den vill han inte göra.

- Gruvan har ett rykte om sig att vara ett otroligt riskabelt projekt. Det är klart en möjlighet att gruvverksamheten läggs ner i Sotkamo, säger Viljakainen.

Diskussion om artikeln