Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland fortsätter förstöra mat

Från 2015
Uppdaterad 07.08.2015 17:55.
Ryska myndigheter förstör tonvis med mat utanför Smolensk.
Bildtext Frukt förstördes utanför ryska Smolensk på torsdagen.
Bild: EPA/ROSSELKHOZNADZOR BRYANSK & SMOLENSK DEPARTMENT

Trots envisa protester tänker ryska myndigheter trappa upp kampanjen mot smuggelmat från väst. Under den första dagen förstördes över 300 ton livsmedel.

En protestlista som nästan 300 000 ryssar har skrivit under på internet lämnades på fredagen in till presidentens kansli. I brevet kräver folk att maten istället ges till fattiga, barnfamiljer, invalider och pensionärer.
Jordbruksministern Aleksandr Tkatjov sköt initiativet direkt i sank.

- Risken för korruption är stor ifall vi börjar delat ut den här maten gratis, sa han.

Kreml har åtminstone lovat studera initiativet och informera ”kompetenta experter”.

- Men det finns ingen orsak att dramatisera de här åtgärderna, sa presidentens talesman Dmitrij Peskov. Det ser kanske inte så trevligt ut när maten förstörs, men det handlar om att skydda ryssarnas hälsa då det inte finns några garantier om att maten är ofarlig.

Bannlystes i fjol

Myndigheterna vill främst försöka stoppa den allt intensivare matsmugglingen in till Ryssland. En internationell trafik som för det mesta går via Vitryssland och Kazakstan.

Redan den första dagen efter att president Putin skrev under dekretet om att förstöra maten konfiskerade tullen 400 ton ost, frukt och grönsaker från väst.

- Hittills i år har vi upptäckt 283 försök att smuggla in livsmedel från väst, sa en tjänsteman på jordbruksministeriet till tidningen Izvestija. Men vi uppskattar att den siffran bara utgör 20 procent av den totala illegala trafiken.

Ryska myndigheter förstör tonvis med mat utanför Smolensk 6 augusti 2015.
Bild: EPA/ROSSELKHOZNADZOR BRYANSK & SMOLENSK DEPARTMENT

Ryssland bannlyste livsmedel från väst i augusti ifjol och förlängde förbudet nyligen med ett år.

Ryska regeringen överväger som bäst att utvidga listan med sex andra länder: Montenegro, Albanien, Island, Liechtenstein, Ukraina och Georgien.

Stor frustration bland folket

Myndigheternas planer på att förstöra stora mängder mat har väckt stark kritik bland vanliga ryssar.

De flesta ryssar har det senaste året fått se sin köpkraft kraftigt minska samtidigt som matpriserna stigit med 20 procent.

Landets ekonomiska kris har lett till att antalet ryssar som lever under fattigdomsgränsen ökat till hela 22 miljoner. Gränsen går vid en inkomst på 140 euro per månad.

Ryska myndigheter förstör tonvis med ost utanför Belgorod 6 augusti 2015.
Bildtext Tonvis med ost förstördes i Belgorod.
Bild: EPA/ROSSELKHOZNADZOR BELGORD DEPARTMENT

Myndigheternas nya kampanj har lett till en stor oro för att matpriserna än en gång kommer att stiga. Andra misstänker att utbudet av vissa produkter kraftigt kommer att minska i september.

Myndigheterna själva tillbakavisar konsumenternas oro och menar istället att kampanjen redan nu varit en succé.

- De senaste dagarna har antalet lastbilar med livsmedel halverats vid vissa gränsövergångar. Ett tydligt tecken på att samvetslösa europeiska leverantörer slutat med sin olagliga verksamhet, sa en tjänsteman på det ryska jordbruksministeriet till Interfax.

Diskussion om artikeln