Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mysteriestenarna fortsätter föröka sig

Från 2015
Uppdaterad 06.04.2016 10:07.
Ole Tjeder intill den första stenen som målades röd.
Bildtext Pyttisbon Ole Tjeder intill den första stenen som målades röd.
Bild: Yle / Hanna Othman

De första röda stenarna dök upp i maj, med tiden dök det upp flera. Men är det faktiskt samma person som fortsatt måla stenar längs motorvägen i Pyttis? Somliga Pyttisbor tror att den ursprungliga nattliga konstnären fått en efterapare.

I början av augusti finns det redan 10 till 15 olika stenbumlingar som målats röda längs väg sju genom Pyttis. Stenarna ligger utspridda över ett större område, men ändå mer koncentrerat till kommunens östra halva.

Fyra röda stenar intill motorvägen i Pyttis.
Bildtext Stenarna ligger en kilometer från Heinlax-avtaget och alldeles intill motorvägen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Alla stenar är inte heller röda. Någon har tagit den konstnärliga friheten att måla en sten grön med ett rött kors på, medan andra stenar har klottats med graffiti.

Den första stenen dök upp nära gränsen till Kotka, en kilometer efter avtaget till Heinlax mot Helsingforshållet. Det är en stor sten, över två meter hög. Fyra stenar runtomkring den har nu också fått röd färg och några andra graffiti. Man kommer nästan hela vägen fram till stenarna med bil.

Pyttisbon Ole Tjeder tror att de nyaste stenarna är målade av en efterapare. Han säger sig vara 99 procent säker på vem som har målat den första stenen, men vill inte dela med sig av sina spekulationer.

– Jag har egentligen inget emot att några stenar fått färg på sig. Den första stenen var ett konstnärligt uttryck och helt ok, den andra stenen likaså. Men sedan då sten tre, fyra och fem började dyka upp och de hade olika färger och texter på sig så blev det bara klottigt.

Stenarna har hela sommaren aktivt diskuterats bland Pyttisborna och åsikterna om deras ursprung går vilt isär. En lokal konstnär föreslog att alla stenar längs vägen kunde målas, medan andra jämrar sig och tycker att stenarna inte borde få sticka ut ur naturen.

De flesta stenarna ligger på Trafikverkets område eller precis på gränsen. Trafikverket vill ha bort stenarna eftersom de anses vara en trafikfara då de leder uppmärksamheten bort från vägen.

Färgklick i öknen

Ingen annan än konstnären till den första stenen vet varför han eller hon målade den, men Ole Tjeder har en teori.

– Det här är ett område på tre till fyra hektar som lämnades helt kalt efter vägbygget. Jag tror konstnären ville uttrycka lite färg i omgivningen. Den röda färgen syns bra både sommar och vinter. Jag tror inte det är ett politiskt budskap trots att somliga försökt vrida det till det.

En röd sten bland några vanliga bumlingar.
Bildtext Alla stenbumlingar längs väg 7 har inte ännu målats.
Bild: Yle / Hanna Othman