Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Boström fjortonde på långdistans

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Mårten Boström i den skottska terrängen.
Bild: Lehtikuva

Mårten Boström avslutade orienterings-VM i Skottland med en fjortonde plats på herrarnas långdistans. Guldet gick till Frankrike och Thierry Gueorgiou som tog sin trettonde VM-guldmedalj.

Boström, som i VM:s inledande sprint var fyra, inledde den 15,5 kilometer långa långdistansen darrigt och låg sex minuter efter täten vid den första mellantidspunkten.

Sedan började det orienteringen flyta på och Boström klättrade uppåt i resultaten. Boström kom i mål som bästa finländare på en 14 plats, men förlorade nästan nio minuter åt segraren fransmannen Thierry Gueorgiou.

Fredric Portin och Olli-Markus Taivainen inledde båda bättre än Boström men hade sedan små problem under tävlingen. Portin låg som bäst sextonde med blev till slut 19:e, Taivainen var i mål 24:e man.

Segraren Thierry Gueorgiou gick som på räls i terrängen och tog hem sitt trettonde VM-guld. Men schweizaren Daniel Hubbman bjöd på tufft motstånd. Hubbman förlorade guldet med 25 sekunder.

Trea i mål var norrmannen Olav Lundanes som förlorade en knapp minut åt segaren. Olle Boström från Sverige var bästa svensk på en sjunde plats

Yle Fem visar ett två timmar långt sammandrag från tävlingarna i långdistans. Sändningen kan också ses på Arenan och refereras på svenska av Magnus Eklöv tillsammans med expertkommentator Torsten Smedslund.

Finlands saldo i VM blev en silvermedalj, Merja Rantanen på medeldistansen.

Mårten Boström stod för den bästa herrprestationen med att vara fyra i sprint.

I fjol blev Finland utan medaljer vid VM.

Nästa år går VM i Sverige.

Resultat, långdistans, VM

1) Thierry Gueorgiou, FRA
2) Daniel Hubbman, SUI +0.25
3) Olav Lundanes, NOR +0.57

7) Olle Boström, SVE +2.50

14) Mårten Boström, FIN +8.50
19) Fredric Portin, FIN +10.29
24) Olli-Markus Taivainen FIN +12.25