Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Husbilar populärare än husvagnar

Från 2015
Lilja tekoniemi med familj sitter utanför sin husvagn på Rastböle campingområde
Bildtext Lilja Tekoniemi med familj sitter utanför sin husvagn på Rastböle campingområde.

Sedan början av den ekonomiska krisen har mängden nyregistrerade husbilar hållits ganska konstant, medan försäljningen av husvagnar sjunkit. I år finns det ändå en ljusglimt för försäljarna.

– Försäljningen av husbilar ser positiv ut nu med tanke på de senaste åren. Tyvärr är vi fortsättningsvis på röda siffror på husvagnssidan, säger Bo Karlsson, vd för Kabe Adria.

Kundkretsen blir allt äldre och då är en husbil lättare att hantera.

– Barnfamiljer och yngre familjer har inte råd att investera i fritidsprodukter, utan de ser till att det normala livet går vidare, säger Karlsson.

En annan orsak till att husbilar är populärare än husvagnar är att de flesta bilar går att köra med ett vanligt körkort.

– Husvagnar är kinkigare. Personbilarna blir mindre, och för att dra stora släp behöver många ett nytt körkort, säger Karlsson.

På Rastböle campingplats har ägarna av husbilar och vagnar valt storlek och rörlighet eller enkelhet.

– Det är skönt att kunna lämna vagnen någonstans om man vill göra en kort utfärd, säger Sanni och Katri Koivisto från Jyväskylä. De brukar åka omkring i Norden med sin pappa.

– Vi hade en vagn, men har nu fastnat för en husbil. Det är enklare. Vi tar med cyklar och så använder vi dem på kortare utfärder, säger Rainer Mäkelä från Karleby.

Storleken har betydelse

– Husbilen vi hade var ganska liten, så nu har vi byggt in fyra sängar i vår husvagn, säger Lilja Tekoniemi från Vasa.

Hon tycker att det är skönt att ha med sig en säng då man reser.

Alla är överens om att husfordonslivet är härligt.

– Det är bra feeling på campingområden. Grannarna är goda och sen kan man sitta och fira kvällen och diskutera med dem, säger Mäkelä.

– Här är skönt att vara och det här är ett bra campingområde. Mycket bättre än något stelt hotell, summerar Katri Koivisto.