Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vrak som kan ha miljonlast hittat vid Lågskär

Från 2015
Uppdaterad 08.08.2015 19:54.
Ett förlist ångfartyg i åländska vatten - troligen S/S Kantava.
Bildtext Så här ser en del av det upphittade vraket ut. Troligen handlar det om S/S Kantava.

En grupp dykare från Åland och fastlandet har hittat ett vrak med troligen värdefull last i åländska vatten.

Dykarna är säkra på att det är frågan om ångfartyget S/S Kantava som sjönk i en höststorm utanför Lågskär i september 1925. De hittade vraket redan för två år sedan.

- Det är alltid spännande att hitta nya vrak, och inspirerar att söka vidare efter andra objekt i framtiden, säger dykaren Lennart Lundqvist, som var med om att hitta vraket, till Yle Nyheter.

Kantava var på väg från Stockholm till Sankt Petersburg med 290 ton koppar i lasten då hon fick vatten i maskinrummet i stormen. Ångpannan exploderade och fartyget gick till botten.

Detaljerna kring haveriet och den ungefärliga haveriplatsen har tidigare varit kända.

Hur kan ni vara så säkra på att det vrak ni har hittat är Kantava?

- Vi har ritningar på Kantavas systerfartyg och vi har jämfört måtten med vraket. Vi har också tittat på hur fartyget har förlist, att ångpannan sägs ha exploderat och söndrat akterskeppet. Vraket har just sådana skador, kommenterar Lundvist.

Också Landskapsregeringens museibyrå anser att det är mycket troligt att det rör sig om ångfartyget Kantava.

Varför har det inte hittats tidigare?

- Det handlar om tid, resurser, att vara där ute. Det blir snabbt otroligt stora områden man söker igenom. Och en nål i en höstack finner man inte alltid på en vecka. Det kan ta flera år, tillägger Lundqvist.

En miljon euro?

Dykarna tror att det förutom koppar också kan ha funnits upp till 10 kilogram guld i lasten på Kantava, inblandat i kopparmaterialet. I början av 1900-talet hade man nämligen inte den teknologi som krävs för att skilja åt guldet från kopparen.

Om all koppar finns kvar kan lasten vara värd cirka en miljon euro i dag. Utöver det kommer värdet på det eventuella guldet. Det är ändå skäl att poängtera att man inte ännu vet i hurdant skick kopparen är i efter 90 år på Östersjöns botten.

Eftersom det inte förflutit mer än 100 år sedan haveriet är vraket inte skyddat och därmed inte statens egendom.

Dykargruppen avslutade sina undersökningar av vraket för cirka en vecka sedan och anmälde fyndet till landskapsstyrelsen på Åland.

Här kan du se en video som visar när dykare tar sig ned till vraket:

Arkiven kan avslöja ägaren

Det är ännu oklart vem som ägde lasten då Kantava sjönk. Marcus Lindholm, som är antikvarie i marinarkeologi vid Landskapsregeringens museibyrå, säger till Yle Nyheter att det är troligt att någon kommer fram till svaret genom att gräva i arkiv, t.ex. i Stockholm.

Själv ser han det som troligt att ett sovjetiskt bolag ägde lasten. I såfall borde ryska staten få lasten.

- Om den var försäkrad kan ägaren istället vara ett försäkringsbolag, säger han.

Lindholm antar att det finns arkivdokument som kan klarlägga vem lasten borde tillhöra.

- Det finns det garanterat. Man kan ju börja i Stockholm. Hon lastade ju i Stockholm och gick från Stockholm, så där måste det helt enkelt finnas utklareringslistor, tullpliktigt och allt sådant. Det måste helt enkelt finnas ganska mycket dokumentation på fartyget och dess last.

Dykarteamet säger att de meddelar de exakta koordinaterna då det klarnar vem som har äganderätten.

Om man inte hittar dokument om ägande, vad händer då?

- Då har man en mycket intressant juridisk knut att lösa. Men jag skulle vara mycket förvånad om ingen dokumentation hittas, kommenterar Lindholm.

Det var Yle Kioski som var först ute med nyheten.