Hoppa till huvudinnehåll

Enkelbiljett till Europa

Människosmuggling fick synlighet i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 08.08.2015 11:16.
Konstens natt i Vasa.
Bildtext Containern stod på Vasa torg.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

X3M:s och Yle Kioskis gemensamma projekt Enkelbiljett till Europa kulminerade under veckan i en happening på Vasa torg.

Under 24 timmar satt fyra frivilliga i en container för att uppmärksamma människosmuggling och den humanitära katastrofen på Medelhavet. Tre av de frivilliga gick in på kvällen den 6 augusti, under Konstens natt i Vasa. Den fjärde anlände senare på natten.

Dörrarna stängdes bakom dem och inuti hade de ingen annan stimulans än det som hördes genom containerns väggar, och samtal med varandra. För att värma sig hade de två filtar att dela på, en hink fanns för sanitära behov.

Varje deltagare hade 1,5 liter vatten att klara sig på, tillsammans hade de en chokladplatta att äta. Mot slutet av de 24 timmarna började en av deltagarna må illa och hälsovårdsteamet utanför gjorde en snabb bedömning varefter två extraflaskor med vatten gavs till deltagarna.

Trots att det fanns en nödutgång som endast kunde öppnas inifrån använde ingen av deltagarna den. De satt alla av hela dygnet inne i mörkret.

Rakel Liekki, Dan Granqvist och Susani Mahadura intervjuas innan de stiger in i containern

Rakel, Dan och Susani går in och dörrarna stängs.

Karri "Paleface" Miettinen anlände senare på natten.

Containern i tidig morgonsol.

Paleface underhöll sina vänner med musik.

Tiden gick allt långsammare när timmarna började minska.

Efter 24 timmar öppnades dörrarna med det dröjde innan deltagarna kom ut.

Fortsättning

Containerexperimentet var en del av projektet Enkelbiljett till Europa. En dokumentär om Sami och Hawkar och deras resa med människosmugglare från Irak till Finland kan ses på Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Torsdagen den 13 augusti sänds ytterligare en dokumentär, Enkelbiljett till Europa - Det kunde vara du, som knyter ihop projektet. Yle Fem klockan 20.00.