Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa marsch lockade 500 deltagare

Från 2015
Uppdaterad 08.08.2015 16:28.
Vasa marsch 2015 - Spela upp på Arenan

För nittonde året samlas ivriga motionärer till Vasa marsch. Omkring 500 personer från sjutton länder deltar i tredagarsevenemangent.

- Det här är ju perfekt så länge regnet håller sig borta, säger Harry Swanljung om vädret på lördagen. Swanljung är medlem i Vaasan kävelyklubi, som anordnar marschen.

Klockan 9:30 gick starten för tio- och tjugokilometersetapperna. Ett par timmar tidigare gav sig knappa hundratalet morgonpigga ut på trettio- och fyrtiokilometerssträckorna.

I år är det internationella deltagandet i marschen något större än vanligt och de utländska deltagarna är rentav i en liten majoritet. Det beror på att det för en vecka sen var ett likadant evenemang i Litauen och därifrån kom folk vidare hit.

- Vi hade ju på oss våra blåvita overaller och folk vet nog att de är finska, säger Swanljung som själv deltog i Litauen och därmed spred ryktet om Vasa marsch.

Ivar Hovland från Norge tycker jättemycket om att delta i Vasa marsch. Det är nu tredje gången han är här. Ivar har med sig sin hund Rambo, som också är en van gångare.

- Han har gått över 30 000 kilometer, säger Ivar

Hans Gegenwarth från Stockholm är en ivrig gångare som alltid har varit intresserad av Finland. Då han fick höra om Vasa marsch så beslöt han att kolla upp evenemanget.

- Här är allt fint och välorganiserat, säger Hans, som nu är här för nionde gången.

På lördagen ska hans gå tjugo kilometer. Hans fru som också deltar har dåliga knän och det gäller att ta hänsyn till det.

- Normalt, då jag är ensam, går jag 30 eller 40 kilometer. Jag har gått åtta marathon i Seefeld och i Brno, i Fulda har jag gått tio marathon.