Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödade palestinska barnets pappa dog

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2015 16:34.
Israeliska fredsaktivister utanför huset till familjen som utsattes för en brandbombsattack  i juli 2015.
Bildtext Israeliska fredsaktivister utanför huset som utsattes för en brandbombsattack på Västbanken.
Bild: EPA/ALAA BADARNEH

Pappan till det 1,5 år gamla palestinska barnet som dödades i en brandbombsattack på Västbanken för en vecka sedan har avlidit på ett israeliskt sjukhus.

Barnets mamma och bror vårdas fortfarande på sjukhus. Judiska extremister misstänks ligga bakom attacken.

Den palestinska familjens hus angreps med brandbomber och slagord målades på familjens hus i staden Duma i närheten av den israeliska bosättningen Ma'ale Efrayim den 31 juli.

Det rör sig om så kallade "prislappsattacker" som judiska extremister riktar mot palestinier som vedergällning för våld från palestinier eller då den israeliska armén ingriper mot israeliska bosättningar eller mot olagliga bosättarposteringar på Västbanken.

Högerextrema bosättare anfaller regelbundet palestinier, palestinska moskéer och kyrkor, men relativt sällan dödas människor i de här attackerna.

Fler gripna

Israel har fördömt attacken i hårda ordalag medan palestinska myndigheter meddelat att de anser Israel bära ansvar för attacken. En 20-årig man har blivit gripen med anknytning till attackerna.

Israel har tagit till ovanliga metoder och häktat en misstänkt utan åtal. Det är ett förfarande som hittills varit reserverat för utredning av terrorbrott som palestinier misstänkts ligga bakom.

På söndagen greps ytterligare två judiska extremister i olaglig utpost på Västbanken. Dessa så kallade utposter består ofta av enkla tältläger till skillnad från de övriga israeliska bosättningarna.

Diskussion om artikeln