Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini enhälligt omvald

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2015 06:53.
Timo Soini i Åbo den 8 augusti 2015.
Bild: Lehtikuva

Timo Soini fortsätter som ordförande för Sannfinländarna. Han omvaldes enhälligt av partikongressen i Åbo på lördagen.

I sitt tal till kongressen försvarade Soini regeringspolitiken och sin rätt till semester. Han varnade för att ”den rödgröna tolerantsian” tar över om partiet lämnar regeringen.

Med den rödgröna tolerantsian avser Soini De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet. Han betonade SFP betydligt starkare än de två andra partierna – och fick rungande applåder.

Det finns kritik mot regeringspolitiken under ytan i partiet men Soini räknade upp allt gott som Sannfinländarna redan fått till stånd. Några nyheter innehåller listan inte utan det handlar om bland annat nedskärningarna i biståndet, sänkningen av bilskatten och höjningen av garantipensionen.

Då det gäller hatprat och rasism kom Soini inte med något nytt. Däremot var han mycket upprörd över att ha blivit störd av journalister i ärendet under sin semester. Det hör enligt honom inte till god sed och finländsk tradition.

Jussi Niinistö omvaldes till förste viceordförande och Hanna Mäntylä omvaldes till andra viceordförande. Däremot valdes de ungas ordförande Sebastian Tynkkynen - mot partiledningens förslag - till tredje viceordförande. Tynkkynen ersätter Juho Eerola. Riikka Slunga-Poutsalo fortsätter som partisekreterare.