Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho försvarar Immonen

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 13:22.
Jussi Halla-aho vid Sannfinländarnas partikongress i Åbo den 8 augusti 2015.
Bildtext Jussi Halla-aho vid Sannfinländarnas partikongress i Åbo den 8 augusti

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini tolererar inte att partiet stämplas som främlingsfientligt. Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho försvarar riksdagsledamoten Olli Immonens rätt att mana till kamp mot mångkulturalismen.

Timo Soini omvaldes på lördagen enhälligt till partiordförande efter att den enda utmanaren, Raimo Rautiala från Uleåborg, dragit sig ur.

I sitt tal till delegaterna försvarade Soini regeringspolitiken och varnade för att ”den rödgröna tolerantsian” tar över om regeringen spricker.

Soini lade extra betoning på SFP då han räknade upp vilka partier han avser med den rödgröna tolerantsian. Av applåderna att döma höll den fullsatta salen med om att SFP är ett minst lika rött skynke som De gröna och Vänsterförbundet.

Soini försvarade kraftigt regeringspolitiken och nämnde bland annat bilskatten, nedskärningarna i biståndet och den höjda garantipensionen som klara framgångar för partiet. Då han beskrev partiets väg från en riksdagsledamot i valet 1999 till 38 i valet i våras blev han nästan lyrisk.

- Sannfinländarna är Finlands största framgångshistoria, sade han.

”Musen har blivit en kloakråtta”

Då det gäller hatprat och rasism upprepade Soini att han inte godkänner vare sig våld eller hatprat. Han var också mycket upprörd över att ha blivit störd av journalister under sin semester på grund av uppståndelsen kring Olli Immonens facebookskriverier.

- Det hör vare sig till god ton eller finländska traditioner, ansåg han.

Olli Immonen är inte själv på plats i Åbo. Han har meddelat att han inte tänker avbryta sin semester för att delta i partikongressen. Soini berörde inte heller fallet desto mer eftersom det ska behandlas av riksdagsgruppen i september och enligt honom inte hör hemma på kongressen. Men han varnade delegaterna för de sociala medierna.

- Musen har blivit en kloakråtta, sade han.

Halla-aho och demokratins fiender

Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho skrädde emellertid inte orden i fallet Immonen. Han slog fast att det finns två slags människor, de som följer demokratins regler och de som anser sig stå ovanför demokratin och inte respekterar den. De har åsikter om vilka åsikter som får vara representerade i riksdagen, som är demokratiskt vald, och därmed är de demokratins fiender.

- Vi berättar inte för De gröna och SFP hurudan politik de ska göra. Vi tar inte heller order av dem, sade han.

Halla-aho ansåg också att merparten av de flyktingar som tar sig över Medelhavet till Europa är välfärdsshoppare. Han gick även hårt ut mot euron och undrade om vi inte redan är vid en punkt då euron strider mot nationella intressen.

"Tro inte på allt som sägs"

Fältet fick inte komma till tals under lördagen, med undantag av debatten inför valet av partiledning. Upplägget för söndagens politiska debatt har också ändrats. Ursprungligen skulle ministrarna och ledningen för riksdagsgruppen ge redogörelser för sin verksamhet men nu blir det frågestund med ministrarna istället.

I korridorsnacket utanför mötessalen väntade många på att få säga sitt. Euforin över att äntligen sitta i regeringen är påtaglig men många är också väldigt kritiska till regeringens sparbeslut.

Inne i salen uppmanade partiets andra viceordförande, social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä fältet "att inte blint tro på allt som sägs" om regeringens förehavanden.

- Det är absurt att påstå att vi skulle ha sålt våra principer och barnsligt att utvärdera våra resultat efter två månader i regeringen, sade Mäntylä.