Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini entusiastisk över sannfinländskt Ålandsval

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2015 12:22.
Timo Soini i Tammerfors den 7 juli 2015.
Bildtext Timo Soini i Tammerfors den 7 juli
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är entusiastisk över partiets planer på att etablera sig på Åland. De gamla partierna på Åland kan behöva en konkurrent, enligt Soini, på samma sätt som Sannfinländarna satte fart på politiken i Finland för 20 år sedan.

Sannfinländarnas kommunsekreterare Heimo Konttinen besökte på torsdagen Mariehamn för att utreda möjligheterna att ställa upp kandidater i höstens lagtings- och kommunalval.

Tidningen Nya Åland avslöjade att det redan finns åtminstone en kandidat, och planer på att bilda en lokalavdelning på Åland (underställd Åbo).

- Planerna på att grunda en lokalavdelning på Åland är bra för oss, säger partiordförande Timo Soini till Yle Nyheter i samband med Sannfinländarnas partikongress i Åbo.

Självstyrelsen respekteras

Enligt Soini är det också på Åland bra med några alternativ till de gamla partierna. Men han tillägger att han är medveten om ålänningarnas självstyrelse och egna regler.

- Vi respekterar det, säger Soini.

Han ser ingen större skillnad mellan Åland och Finland.

- Också när jag har varit kandidat i presidentvalet och i EU-valet, så har ålänningarna kunnat rösta på mig och samma kandidater som resten av Finlands medborgare.

Det nya är ändå att Sannfinländarna skulle nominera kandidater i det åländska lagtingsvalet och kommunalvalet, som båda hålls i oktober.

Passar då Sannfinländarnas politik på Åland?

- Varför inte, lika bra här som där, säger Timo Soini.

Häftig debatt

Kommentarerna till nyheten om att ett finländskt parti vill etablera sig på Åland har varit varierande. På Åland har många poängterat Sannfinländarnas kritiska inställning till både Åland och det svenska språket.

Från finskt håll framförs regelbundet kritik mot ålänningarnas njugga inställning till finskan. Nu skulle kanske den finskspråkiga minoriteten på Åland få en förespråkare, hoppas en del. Åland kan inte sakna respekt för demokratin och ägna sig åt åsiktsförtryck genom att t.ex. förbjuda en legitim pollitisk aktivitet, skriver en annan läsare på Svenska Yles webbsidor.

Det finns också många som påpekar att den planerade flyktingmottagningen till Åland är så liten att den inte ger anledning till oro.

Om man vill skydda jobben på Åland så är det väl inflyttningen från fastlandet som borde begränsas, skriver en signatur på svenska.yle.fi. En annan uppmanar de allmänna partierna att se sig själva i spegeln och fråga sig vad de har gjort för fel om extrempartier får folkligt stöd.

Sannfinländska partikongressen går på finska

På Sannfinländarnas partikongress har det inte funnits några svenskspråkiga inslag, för att inte tala om representation från Åland. Sveriges ambassadör syntes dock bland den stora skaran utländska diplomater som följer kongressen.

Partiordförande, utrikesminister Soini har i några sammanhang talat engelska från talarstolen på kongressplatsen Logomo i Åbo. På svenska har ingenting sagts.

Sannfinländarna har inga svenskspråkiga organisationer med representation i partiledningen eller på kongressen, som övriga partier brukar ha.

Försvarsminister Jussi Niinistö.
Bildtext Försvarsminister Jussi Niinistö.
Bild: Lehtikuva

”Små gröna män” på Åland spökar igen

I samband med partikongressen passade Sannfinländarnas vicordförande, försvarsminister Jussi Niinistö på att korrigera ett uttalande om Åland.

Risken för att ”små gröna män”, det vill säga ryska civila eller anonyma militära styrkor, ska ockupera Åland är ganska teoretisk, säger Niinistö nu i en intervju för Uusi Suomi.

Uttrycket om gröna män ”poppade upp” i rubrikerna och började leva ett eget liv, eftersom det är så mediasexigt, preciserar Jussi Niinistö.

Försvarsministern påpekar att det redan före hans ministertid fanns förberedelser för Ålands del. Planeringen gällde i första hand oljekatastrofer och andra kriser, och hur man skulle bistå Åland med hjälp.

Åland en pistol

Enligt Jussi Niinistö har tidigare försvarsminister Carl Haglund (SFP) ändå fel när han säger att den ryska ockupationsrisken inte är större på Åland än på andra håll. Han hänvisar bland annat till Ålands annorlunda juridiska ställning.

Niinistö har tidigare för Lännen Media kommenterat Ålands militärstrategiska betydelse – bara 120 kilometer från Stockholm.

Napoleon talade om en pistol riktad mot Sveriges hjärta, medan Niinistö formulerade om det till ”Åland i fel händer är som en pistol riktat mot Sveriges tinning”. Den formuleringen har Niinistö inte tagit tillbaka.

Diskussion om artikeln