Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministrarna i elden om flyktingar och arbete

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2015 16:41.
Sannfinländarnas partikongress i Åbo den 9 augusti 2015.
Bildtext Ministrarna Timo Soini, Jussi Niinistö, Hanna Mäntylä och Jari Lindström svarade på partifältets frågor på söndagen.
Bild: Lehtikuva

Invandringen, sysselsättningen och försvaret dominerade då fältet fick fråga ut ministrarna vid Sannfinländarnas partikongress på söndagen. Också missnöjet med regeringens behandling av pensionärerna lyftes fram.

Det var ett smart drag av partiledningen att lägga om programmet för den andra kongressdagen så, att partiets fyra ministrar ställde upp för en frågestund.

Den värsta oron för regeringens sparåtgärder kunde hanteras och ministrarnas insatser marknadsföras innan det blev tid för fri debatt. Då den äntligen kom i gång hade många redan åkt hem och de som var kvar kunde utnyttjade talarstolen bland annat för att ge utlopp för sin eufori över regeringsmakten.

Applådåska i flyktingdiskussionen

Under frågestunden med ministrarna handlade flera inlägg om invandringen och den utredning om kostnaderna som regeringsprogrammet utlovar.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä lovade att utredningen blir bred. Alla kostnader ska med, både utgifterna för flyktingmottagning och socialbidrag men också de socialbidrag som utbetalas till andra länder för till exempel barn till utlänningar med arbete i Finland.

I publiken fanns oro bland annat för hur det går för de många kommuner i Österbotten som har vägrat ta emot flyktingar "nu då de flyktingtäta städerna översvämmas”. Partiordförande Timo Soini drog ner applådåskor då han slog fast att inga kommuner kan tvingas ta emot flyktingar så länge lagen garanterar dem självstyre.

Arbets- och justitieminister Jari Lindström fick en rad frågor om arbetslösheten men hade svårt att ge några konkreta svar om hur till exempel ungdomsarbetslösheten ska fås ned. Han hänvisade till förhandlingarna om ett samhällsfördrag och var säker på att också de unga gagnas om det blir av.

Salen var också nöjd över hans initiativ att utreda straffen för våldtäkt.

- Jag har satt i gång en utredning om hur straffen motsvarar folkets rättsuppfattning. De rättslärda säger att man inte kan göra så men jag kan och jag gör det, sade han.

Niinistö fick precisera sig om Åland

Många frågor handlade om försvaret, som är den enda förvaltningsgrenen som får ordentligt mera pengar under den här regeringsperioden. Försvarsminister Jussi Niinistö vill till exempel diskutera också u-båtar då försvarssamarbetet med Sverige fördjupas.

En kongressdelegat undrade varför Finland ska satsa pengar på att trygga Ålands säkerhet då de åländska ungdomarna inte behöver göra värnplikt och regeringen sparar på de fattiga.

- Vi försvarar inte Åland för ålänningarnas skull utan för att Åland är strategiskt viktigt för Finland, svarade Niinistö.

Senare medgav Niinistö att formuleringen kanske inte var så lyckad.

- Jag avser givetvis att hela landet ska försvaras, oberoende av om det handlar om ålänningar eller invånare i Karelen, säger han.

Oron på fältet över att bland annat pensionärerna drabbas av en rad inbesparingar parerades med att garantipensionen för dem som har det allra sämst ställt höjs med 30 euro i månaden.

Det gillades inte heller att pensionärernas bostadsbidrag sjunker eftersom det ska läggas på samma nivå som det allmänna bostadsbidraget.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä medgav att det inte är så bra i synnerhet som också ersättningarna för mediciner och resor skärs ned. Men samtidigt kommer det en hel del förbättringar för de äldre i regeringens olika spetsprojekt.