Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anne Suominen: Olli Immonen går fri

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 17:46.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Bild: Yle

Den blomstertid nu kommer klingar i mötessalen. Vi går stadigt mot höst men då Sannfinländarnas partikongress samlas till morgonandakt spelar det ingen roll. Psalmen har önskats av ett stort antal delegater som ett ställningstagande i debatten om skola och religion.

Utanför mötessalen hittar jag riksdagsrådet och Sannfinländarnas första ordförande Raimo Vistbacka. Hustrun ska köpa skor som säljs till förmån för missionsarbetet.

Raimo Vistbacka myser. Kvällen innan har han bidragit till att partiets sittande tredje vice ordförande, riksdagsledamoten Juho Eerola byttes ut mot ungdomsförbundets ordförande Sebastian Tynkkynen med bred marginal. I ett kraftfullt inlägg protesterade Vistbacka mot att partiets högsta ledning ska bestå enbart av ministrar och riksdagsmän. Var finns fältet, undrade han. Vad säger det här om det glömda folkets parti?

Myteriet mot att makten koncentreras till partieliten med säte i regeringskorridorerna och riksdagshuset i Helsingfors blev den enda sprickan under Sannfinländarnas 20-års jubileumskongress. Euforin över regeringsmakten är för stor för att något ska grumla glädjen desto mer.

Inga deklarationer mot rasism

Fallet Olli Immonen sopades, helt enligt planerna, under mattan och flirten med rasismen fortsätter enligt välkänt mönster. Jussi Halla-aho drar ned applådåskor med fräna inlägg och sätter likhetstecken mellan demonstrationerna vid självständighetsmottagningen i Tammerfors 2013 och knivningen av vänsteraktivister i biblioteket i Jyväskylä tidigare samma år.

Soini fördömer våld och rasism i allmänna ordalag men tar inte upp ämnet desto mer i mötessalen. Då han får frågan om han är redo att underteckna en föreslagen deklaration mot rasism tillsammans med de övriga riksdagspartierna är han ointresserad. Han har redan gjort det för ett antal år sedan så det finns ingen orsak att göra om det.

Riksdagsledamoten Olli Immonens Facebookskriverier mot mångkulturalism ska behandlas i riksdagsgruppen först i september. Jag hoppar på bussen som går i skytteltrafik mellan Sannfinländarnas kongresshall och hotellen och det råder ingen tvekan om var passagerarna står. Immonen får ett högljutt stöd.

Min tippning är att han går fri.