Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen uppmanar: Anmäl Uberchaufförer!

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 20:12.
Ubers högkvarter i San Francisco
Bildtext Ubers högkvarter i San Francisco.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Helsingforspolisen vill att folk låter bli att använda den kontroversiella taxitjänsten Uber, som inledde sin verksamhet i Finland i fjol. Dessutom vill polisen att finländarna meddelar vilka personer som kör för Uber.

Jag beställer en bil till min nuvarande position i Helsingfors med hjälp av den mobila applikationen Uber. Tio minuter senare plockar en chaufför vid namn Anton upp mig med sin Toyota Prius. Den planerade åkturen är knappt 2 kilometer och kostar mig bara 2,10 euro.

Resans normalpris skulle ha varit 5,38 euro. Skillnaden i pris beror på att nya kunder kan få rabatt när existerande användare hänvisar dem till tjänsten. Enligt taxiräknaren Taksilaskuri.fi skulle motsvarande färd med en vanlig taxi ha kostat 9 euro, vilket innebär att Uber vanligtvis är 40 procent billigare på motsvarande sträckor.

uber
Bildtext Man kan följa med på kartan när bilen närmar sig.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Anton har sedan i juni kört på heltid för Uber, efter att ha varit vanlig taxichaufför i Esbo i fyra år.

- Uber är riktigt behändigt. Bättre än det officiella taxisystemet, säger Anton. Han anser att det är lättare både för honom själv och för kunden. Och billigare.

- Det är faktiskt riktigt lönsamt. Jag har fler kunder än vad jag skulle ha med en vanlig taxi, i medeltal 20 kunder per dag, så det blir mindre väntande, kommenterar han.

Anton tillägger att särskilt fredag kväll är lukrativt. Då hinner han köra upp till 30 resor.

Lagligheten utreds

Men på Helsingforspolisens trafiksäkerhetsenhet har man en strikt inställning till Uber.

- I Finland har vi regler som en vanlig Uberchaufför oftast inte uppfyller. Han eller hon har inte taxitillstånd som man behöver för att få idka taxiverksamhet, säger överkommissarie Pekka Höök.

Han betonar att Helsingforspolisen som bäst håller på med att utreda om Uber är lagligt eller inte i Finland. Och han råder nu finländare att inte använda sig av tjänsten tills vidare.

- Ja, vi rekommenderar att man bara använder de officiella taxibilarna eftersom det är de som har tillstånd att få köra taxi. Dessutom är det traditionella systemet pålitligt och tryggt med kunniga chaufförer, påpekar Höök.

Uberchauffören Anton är besviken över polisens inställning.

- Det måste vara något fel. Ubersystemet är behändigt och bra för både kunder och chaufförer, säger han och tillägger att han hoppas att det ska bli lagligt i framtiden.

Ring 112 vid behov

Polisen uppmanar dessutom allmänheten att ange Uberchaufförer, till exempel genom att göra en polisanmälan. Det skrev Helsingforspolisen i ett meddelande på Twitter på lördagen.

I "akuta situationer", till exempel om man ser en bil som erbjuder Uberresor, så ska man ringa nödcentralen. Den avgör sedan vilka åtgärder som ska vidtas.

En dag efter att den här artikeln först publicerades ville polisen precisera sitt tidigare uttalande. Man behöver inte alltid ringa 112 när man lägger märke till en Uberresa. Det räcker bra med en polisanmälan.

Anton verkar uppgiven över att polisen nu vill att allmänheten ska ange Uberchaufförer.

- Om polisen säger så, så måste kunden väl göra en anmälan. Jag vet inte, kommenterar han.

Helsingforspolisen vill ha information om chaufförerna för att få tilläggsinformation till den brottsutredning om Uber som nu pågår.

Hur en anmälan i praktiken ska gå till är ändå oklart. Kunden får till exempel bara veta förarens förnamn.

Uber betonar det positiva

Uber har inte ännu kommenterat polisens färska uttalanden på ett direkt sätt, troligen på grund av att de som kunde uttala sig inte gick att nå på söndagen. Talespersonen Harry Porter svarade på Yle Nyheters intervjuförfrågan så här:

- Finländarna har tagit Uber till sitt hjärta. Vår tjänst Uber Pop, som ännu är i ett teststadie, har hjälpt tusentals personer att ta sig fram på ett säkert och behändigt sätt.

Uber verkar för tillfället i 60 länder och minst 311 städer. Företaget värderas till cirka 45 miljarder euro.

Finlands taxiförbund sade förra månaden att de vill att myndigheterna ingriper i "olovlig trafikverksamhet".

Uppdatering 9.8.2015 kl. 20.10: I artikeln stod det först lite missvisande att den resa som skribenten tog skulle ha kostat 2,10 euro. Det stämde och var den summa som fakturerades, men resans normalpris var i själva verket 5,38 euro. Prisskillnaden beror alltså på att nya kunder kan få rabatt när existerande användare hänvisar dem till tjänsten.

Uppdatering 10.8.2015 kl. 14.25: Polisen preciserade sitt tidigare uttalande. Nu säger myndigheten att man inte alltid behöver ringa 112 när man lägger märke till en Uberresa.

Diskussion om artikeln