Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chef med ansvar för 450 000 invånares trygghet

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2015 18:08.
Risto Lammi
Bildtext Risto Lammi
Bild: Yle/Roger Källman

Det är en utmaning att få de tidigare tre separata polisdistrikten - Vasa, Karleby och Seinäjoki - att arbeta som en helhet. Det säger Risto Lammi, som den första augusti tillträdde tjänsten som chef för Polisinrättningen i Österbotten.

Risto Lammi är 54 år och född i Ilmajoki. Han utbildade sig till polis i Tammerfors år 1981 och första arbetsplatsen var på trafikpolisen i Helsingfors.

Senare har han bland annat jobbat på polisens specialstyrka "Karhuryhmä", på Skyddspolisen och även på Centralkriminalpolisen i Vasa, där han arbetade i tio år.

Utöver det här har Lammi också arbetat med olika internationella uppdrag: för FN i Kosovo, som nordisk polissambandsman på Cypern och i Mellanöstern, och för EU i Afghanistan.

Polisväsendet i Finland genomgick en stor reform för halvannat år sen. Antalet polisinrättningar minskades från 24 till 11. Bland annat slogs polisinrättningarna i Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten samman till en.

Lammi leder nu en polisinrättning med 650 anställda och som servar en befolkning på 450 000 personer. Att vara "kapten" för en sån här stor enhet är intressant och utmanande, säger Lammi.

- Det gäller att komma fram till ett gemensamt sätta att tänka och arbeta. Att bli en polisinrättning på den mentala nivån, säger Lammi.

Resurser

Att få resurserna att räcka är också en utmaning. I vintras kontaktade polisen kommunerna för att få dem att installera övervakningskameror, som kunde hjälpa polisen i dess arbete.

- Kameror som övervakar allmän ordning och säkerhet är en bra utveckling. De förhindrar för det första brott och om polisen använder kamerorna från sitt situationscenter kan resurserna användas på bästa möjliga sätt, säger Lammi.

Han poängterar att han talar om kameror som bevakar allmänna platser. Folks privatliv är inte i fara.

Patrullerande poliser är också en trygghetsskapande faktor: att se att polisen är ute och finns tillhands om de behövs. Finns det resurser för sånt?

- Vi har en ganska bra beredskap, men avstånden är långa, säger Lammi till det här.

Risto Lammi leder den österbottniska polisen

6:00