Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skadegörelse mot Etnofestivalen Faces

Uppdaterad 10.08.2015 14:05.
Tommy Starck och Mimmi Airaksinen målar skyltar på Faces 2015.
Bildtext Mimmi Airaksinen och Tommy Starck målade glatt skyltar innan festivalen började.

Under bara ett par timmar hann varenda vägskylt som visade vägen till Etnofestivalen Faces förstöras eller kastas bort. Festivalens volontärarbetare och arrangörer jobbade hårt för att göra nya skyltar.

Det var under natten till lördag som festivalens arrangörer märkte att skyltarna var försvunna. När de åkte runt i Raseborg märkte de att samtliga av vägskyltarna var borttagna.

- Skyltarna låg ganska långt borta från platsen där de hade stått så någon hade nog besvärat sig. Andra var trasiga så de som vi hittade så putsade vi och reparerade, tidigt på morgonen, säger festivalchef Börje Mattsson.

Börje Mattsson som har varit arrangör i 18 år säger att Faces tidigare har mött på motstånd, men inte en sådan här skadegörelse.

Varken han eller polisen har misstankar om vem som ligger bakom skadegörelsen. Inte heller om gänget ens var från Raseborg.

- Fördomarna mot oss har minskat mycket snabbt. Vi har inte upplevt sådant här organiserat motstånd tidigare. Det skulle förvåna mig om det skulle vara lokala människor bakom detta. Men samtidigt var det här så effektivt, och att de hittade alla skyltar så snabbt tyder på att de hade lokal kännedom, säger Mattsson.

Eftersom förstörelsen skedde så snabbt misstänker polisen och festivalens arrangörer att skadegörelsen var planerad på förhand.

Händelsen med skyltarna har inte gjort festivalens arrangörer nedstämda, utan snarare gett dem ny energi.

- Det bara visar hur viktigt det är att vi har en positiv mångkultur som vi kan visa upp. Vi har en positiv stämning. Det är en viktig grej vi gör och nu vet vi ännu mer att det är viktigt, säger festivalchefen bestämt.

Läs också: "Faces behövs mera nu än för 20 år sedan"