Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Presskommentarer: Sannfinländarna har sprickor

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 13:17.

Det finns tecken på sprickor inom regeringspartiet Sannfinländarna. Den bedömningen gör flera ledarskribenter efter Sannfinländarnas 20-års jubileumskongress i helgen.

Överlag beskrivs Sannfinländarnas kongress som lyckad och en framgång för ordförande Timo Soini, men ledarskribenterna gör särskilt två konkreta iakttagelser som tyder på tudelning.

Den ena observationen är att kongressen gjorde annorlunda än vad partiledningen hade tänkt sig när man röstade om tredje viceordförande.

Ledningen hade tänkt sig att alla viceordföranden är ministrar och riksdagsledamöter. Istället valde kongressen Sebastian Tynkkynen till tredje viceordförande. Han är ordförande för partiets ungdomsförbund, och tycker att partiet borde ha en hårdare linje i EU-frågor. Tynkkynen har gett sitt stöd för riksdagsledamoten Olli Immonen med sina uttalanden mot mångkulturalism.

Valet av viceordförande beskrivs av många ledarskribenter som en näsbränna för partiledningen, så uttrycker sig bland andra Iltalehti.

Hufvudstadsbladet konstaterar för sin del att det blev tydligt att också Sannfinländarna har sin partielit.

Helsingin Sanomat tillägger att utan den spricka som valet av Tynkkynen innebär hade stödet för ordförande Timo Soini varit så orubbligt att det hade kunnat verka lite nordkoreanskt.

Mest applåder för Halla-aho

Den andra iakttagelse som många ledarskribenter gör är att den invandringskritiska europaparlamentarikern Jussi Halla-aho fick ivrigare applåder för sina uttalanden är ordförande Timo Soini.

Medan Timo Soini undvek att ta ställning till det omtalade fallet med Olli Immonen och i sitt tal sade att rasism inte hör hemma i partiet, fick Jussi Halla-aho spontana applåder för sina fräna uttalanden i samma frågor.

Turun Sanomat skriver att Soinis och Halla-ahos formuleringar är som från två olika planeter. Tidningen konstaterar vidare att Halla-ahos åsikter tycks falla i god jord i partifältet.

Kainuun Sanomat tar fasta på Halla-ahos uttalanden om att de som kritiserat Olli Immonens åsikter utgör ett hot mot demokratin. Tidningen konstaterar att det är mediernas uppgift att analysera riksdagsledamöters agerande och att det i finns förskräckliga exempel i historian på hur det går om pressfriheten begränsas och politikerna frias från kritik.

Hufvudstadsbladet skriver att Soini har valt att ta med främlingsfientliga krafter i partiet eftersom han behöver rösterna. Därmed har Soini enligt Hbl gett dem som rider på främlingsfientlighet och ibland ren rasism lillfingret. Frågan är om de nu håller på och tar hela handen, skriver Hbl.

Ilta-Sanomat skriver att ett regeringsparti inte kan skratta bort sina centrala påverkares göranden. Förr eller senare tvingas Soini enligt Ilta-Sanomat ta i tu med de interna konflikterna i partiet.