Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vetenskap och konst möts i ballonger

Från 2015
Ruth Illman håller upp ett plackat.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Årets Aboagora-evenemang siktar in sig på brännande ögonblick i individens och världens historia. Symposiets tema "Precious Moments, Extreme Events" illustreras bland annat med performance.

- Det är nytt för i år: vi samarbetar med performancekonstnärer, säger Ruth Illman, föreståndare för Donnerska Institutet och deltagare i Aboagoras organisationsgrupp.

Symposiet arrangeras för femte gången av Donnerska Institutet, Åbo universitet och Åbo Musikfestspel. Förutom mer traditionella föreläsningar om vetenskapens och konstens gemensamma gränser av forskare som Tiina Rosenberg, John D. Barrow eller författaren Umayya Abu-Hanna, gästas Aboagora av det internationella projektet Floating Platforms.

- Kom till observatoriet på Vårdberget på onsdag klockan 18. Då gestaltas hur världen och universum förhåller sig till varandra i svarta ballonger och nonpareller. Du får också en förklaring hur allt hänger ihop, säger Illman.

Aboagoras grundare Topi Lehtipuu är mycket nöjd med symposiets utveckling.

- Det är inbyggt i symposiets och Musikfestspelens DNA att inte begränsa sig.

Lehtipuus sista år

I och med att Lehtipuu slutar som Åbo Musikfestspels konstnärliga ledare blir årets Aboagora hans sista.

- Det är som att få ett barn som är nyfiket och energiskt. Med fem år på nacken är Aboagora fortfarande ett mycket nyfiket och energiskt barn, säger Lehtipuu.

Enligt Lehtipuu har bägge evenemang planerats med det andra i åtanke.

- Du behöver inte välja mellan Åbo Musikfestspel eller Aboagora. Du hinner till båda om du vill.

Aboagora arragneras främst på Sibeliusmuseet, men en del av performanceföreställningarna visas i gamla rådhusets källare och observatoriet på Vårdberget. Tillställningarna är gratis och öppna för allmänheten.

Andra året för Falling Walls

I samband med Aboagora kommer ett antal akademiker att sälja sina forskningsidéer i pitchingtävlingen Falling Walls Lab.

- Oftast tänker man kanske på businessvärlden, men det är rätt vanligt i akademiska sammanhang, säger Illman.

Saara Inkinen och Topi Lehtipuu diskuterar utanför Donnerska Institutet i Åbo
Bildtext Jurymedlem i Falling Walls Lab Saara Inkinen och Aboagoras grundare Topi Lehtipuu diskuterar pitchingtävlingens mål.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Tanken är att man ska presentera sin forskning på tre minuter och förklara hur den kan revolutionera världen. Vinnaren skickas till Falling Walls Lab finalen i Berlin i november där ledande vetenskapspersoner från hela världen presenterar sin forskning.

- Det viktigaste är att kunna förklara vem som drar nytta av uppfinningen, förklarar jurymedlem Saara Inkinen.

- Man kan inte förutse varifrån idén eller uppfinningen som har genomslagskraft kommer ifrån. Det är det fina med hela tillställningen, säger Lehtipuu.