Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inhoppare i blått räddar Åboland

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 07:36.
Polis i Åbo under Vi har en dröm demonstrationen
Bildtext Tillsvidare klarar sig Åboland undan polisbristen tack vare inhoppare.
Bild: Yle/Monica Forssell

Poliskårens arbetslöshet håller på att förvandlas till en brist på poliser. Värst tror man att det blir i landets norra och ostliga delar. Men tillsvidare räddas Sydvästra Finlands polisinrättning av visstidsanställda poliser.

- Man kan inte tala om en polisbrist här. Vi har ett stall på ett 40-tal visstidsanställda poliser som kan plockas in vid behov och när vi har råd, säger kommissarie Timo Malinen.

De visstidsanställdas betydelse syns tydligast när man jämför Malinens upplevelse av polisens vardag med den övriga poliskårens. Sydvästra Finlands polisinrättning hör till de större i landet med 760 fastanställda poliser. Arbetsplatsen sträcker sig längs med skärgården och innefattar hela Åboland. Men medan man i resten av landet klagar på att utredningsarbetet blir lidande och att utryckningstiderna är långa tar man situationen med jämnmod på Sydvästra Finlands polisinrättning.

- Jag tror att det är tungt för de visstidsanställda, men jag tror inte att det syns i deras arbetsprestation. Det är snarare fråga om en psykisk börda som är en del av att vara visstidsanställd. Du vet aldrig när du inte har ett jobb längre, förklarar Malinen.

Kommissarie Timo Malinen står utanför polisstationen i Åbo.
Bildtext Kommissarie Timo Malinen tror att polisinrättningens nuvarande lösning är tung för de visstidsanställda.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Landsbygden har det svårare

Enligt en kartläggning som Yle gjorde i början av augusti var man mest rädd för polisbristen i Lapplands och östra Finlands polisinrättningar. Äldre konstapel Antti Saari anser att det finns goda skäl att vara orolig.

- Det finns färre tjänster ute i avkrokarna. Om man har ett aktivt liv eller har en massa hobbyer finns det inte så mycket att göra där.

Saari hör till de nyaste visstidskonstaplarna i Åboland. I augusti har han arbetat fem månader. Före det var han arbetslös i tre månader.

- Jag visste att jag skulle bli arbetslös. Det finns inte så många jobb just nu, förklarar Saari.

Trots att man räknar med att poliskåren krympt från 7 500 till 7 000 under de senaste tre åren, och antalet studieplatser på polishögskolan inte ökat på flera år, utgår nyexaminerade poliser från att de inte får ett jobb, enligt Saari.

- Redan innan jag blev klar började jag ansöka om jobb. Åbo var den första att tacka ja, säger Saari.

Malinen tror att en bidragande orsak till att unga poliser får nöja sig med inhopp är att allt fler poliser väljer att fortsätta jobba trots att de har nått pensionsåldern.

- De har hälsan i behåll och lönen är högre än pensionsbeloppet, säger Malinen.