Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Unga kläcker konstiga idéer

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 09:27.
Peik Hämekoski
Bildtext Peik Hämekoski säger att unga företagare inte har något att förlora. Hans eget företag för samman musikintersserade ungdomar med musikintresserade seniorer.

När unga entreprenörer får fria händer att förverkliga en affärsidé uppstår bland annat företag som erbjuder krockkuddekläder. Myteriet har talat med unga företagare om hur man kläcker en idé värd att satsa på.

För Peik Hämenkoskis del var det hans skadade mormor som blev startskottet för hans företag.

Också deras företag erbjuder en lite annorlunda pryl - nämligen en sensor som håller koll på dina växter.

- För två år sedan föll hon och efter det har hon behövt hjälp varje gång hon vill göra något. Jag har följt med hennes liv och det ser hemskt ut. Hon kan inte leva så som hon skulle vilja leva, säger han.

För att hjälpa sin mormor och andra seniorer i liknande situationer grundade han och tre studiekamrater ett företag som för samman seniorer och unga med intresse för musik.

Mot en viss betalning förmedlar företaget ungdomar till seniorer. Tanken är att den unga personen lyssnar på musik tillsammans med senioren och hjälper till med enkla sysslor.

Företaget valde att rikta in sig på musik eftersom grundarna alla är musikintresserade.

- Det betyder att vi hade kontakter inom musikbranschen och det gör det lättare att komma igång, säger Peik.

Övervakar dina växter

Jonas Eklöf, Stone edge
Bildtext Jonas Eklöf

Peik har under sommaren deltagit i Aalto-universitets Summer of Startup, ett program som hjälper uppstartsföretag att komma igång genom att erbjuda finansiering och coaching.

Utöver Peiks företag valde också ett annat av de deltagande företagen att rikta in sig på seniorer, genom att erbjuda kläder som fylls med luft om personen som bär plagget faller. Meningen är att äldre personer inte ska behöva oroa sig över att de stöter sig när de rör sig ute på stan.

Ingenjören Jonas Eklöf deltog i programmet tillsammans med studiekamrater. Också deras företag erbjuder en lite annorlunda pryl - nämligen en sensor som håller koll på växter.

Sensorn uppfattar bland annat om växten behöver mera vatten, näringsämnen eller solljus. Den är uppkopplad till internet och genom en webbläsare kan användaren ta del av informationen.

- Vi började med att utveckla en häftig pryl. Sedan insåg vi att vi måste hitta ett konkret användningsområde för den. Efter flera veckors funderande kom vi fram till att den kan användas inom odling, säger Jonas som inte haft ett speciellt intresse för odling från förut.

Förhandsarbete viktigt

Camilla Mäkinen Meiku and me
Bildtext Camilla Mäkinen

Det var alltså slumpen som avgjorde vad Peiks och Jonas företag skulle komma att syssla med. Camilla Mäkinen, en av grundarna bakom ett uppstartsföretag som erbjuder kosmetika online, berättar att det samma gäller för hennes företag.

- För det flesta är det inte medvetet beslut vad man satsar på utan det är något du råkar komma på, säger hon.

Även om företagsidén inte går att planera, måste allt som sker efter det vara noggrant genomtänkt. Att starta ett företag är tidskrävande och det kan dröja innan det börjar göra vinst. Alla tre företag har därför gjort undersökningar för att försäkra sig om att det finns en marknad för deras tjänst eller produkt.

- Det är bättre att göra det den vägen, än att sätta igång och inse att det inte funkar. Man lägger ner mycket tid på ett företag och det är tid som annars kunde läggas på lönearbete, säger Camilla.

Beredd på att misslyckas

Även om en företagare gjort sin hemläxa genom bland annat marknadsundersökningar säger Jonas att man måste vara beredd på att allt inte går vägen.

- Högst sannolikt misslyckas man och det måste man acceptera. Då lär man sig vad man ska göra annorlunda nästa gång, säger han.

Alla tre påpekar ändå att de just nu är i den bästa åldern för att starta ett företag.

- När man är ung har man varken familj eller huslån och tänka på, säger Jonas.