Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Pausgymnastik ger effektivitet på arbetsplatsen”

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 15:09.
Maria Söderholm i Sportmåndag 10.8.2015.
Bildtext Maria Söderholm.
Bild: Yle/ Christopher Marins

Försummad pausgymnastik är ofta orsaken till åkommor som OMT-fysioterapeuten Maria Söderholm får se i sitt jobb. Människor rör på sig alltför litet, säger hon.

Maria Söderholm poängterar gärna vikten av pausgymnastik. Det är ett bra sätt att förebygga många sorters skador, säger hon.

Marias Söderholm var gäst i Sportmåndag 10.8.

Att sitta still i tjugo minuter är tillräckligt för att man borde stiga upp och röra på sig.

- Det går att göra bra pausgymnastik också i sittande ställning. Du kan till exempel sitta och vrida på kroppen från sida till sida och på så sätt aktivera magmusklerna, säger Maria Söderholm.

Det går att sträcka på armarna uppåt och nedåt, utan att stiga upp från stolen, säger hon.

- Man kan använda sin tröja som motstånd och föra händerna bakom nacken och ryggen.

Viktigt för blodcirkulationen

Maria Söderholm poängterar att det är viktigt att röra på sig med jämna mellanrum.

- Sitter man stilla hela arbetsdagen mår nog hela kroppen illa. Folk tar livet av sig genom att sitta för mycket, inte genom allting annat som det pratas om, säger hon.

För blodcirkulationens skull skulle det vara viktigt att röra på sig varje halv timme.

- Blodcirkulationen måste aktiveras. Sitter man stilla länge sväller fötterna upp och då kan man pumpa vristerna för att få bort svullnaden.

I sitt jobb får Maria Söderholm ofta hjälpa människor som har problem som beror på att personen har försummat sin pausgymnastik.

- Mycket handlar om att kroppen är stel och orörlig eller har en dålig ämnesomsättning och musklerna fungerar inte som sig bör, säger hon.

Nack- och ryggbesvär vanliga

Nack- och ryggbesvär är väldigt vanliga åkommor hos hennes patienter.

Maria Söderholm säger att vissa arbetsgivare har och vissa har inte förståelse för pausgymnastik. Det samma gäller arbetstagarna.

- Allting ska vara effektivt och vill man vara effektiv så har man inte tid med pausgymnastik, heter det. Men, det är precis tvärtom, för efter pausgymnastikpasset är man nog effektiv, säger hon.

Mikropauser räcker till

Alltför långa pauser är inte bra. Maria Söderholm säger att så kallade mikropauser är bäst.

- En minut räcker bra till. Det är inte nödvändigt att hålla på i fem minuter och laga sig svettig.

Hon säger att det vanligtvis inte tas emot med hurrarop då pausgymnastik startas på en arbetsplats.

- Det finns alltid först ett visst motstånd. Men då människorna märker att det är bra med pausgymnastik, då tänds gnistan, säger Maria Söderholm.

Lång utbildning

Maria Söderström är OMT-fysioterapeut. Förkortningen OMT berättar att hon har en normal tre och ett halvt års utbildning till fysioterapeut och dessutom tre och ett halvt års fördjupade studier i fysioterapi.

- Jag kan vid behov till exempel manipulera kotor och mobilisera leder. Jag kan jobba på ett litet djupare plan än en vanlig fysioterapeut, berättar hon.

Hon har ett gediget förflutet som tränare och ledare i olika sportgrenar. Nu är hon ordförande för Sjundeå gymnastikförening och där fungerar hon också som ledare för två olika gymnastikgrupper.

Maria Söderholm är ledare för en FoB-grupp (föräldrar och barn) och en grupp som heter ”Jakten på den försvunna midjan”. I den gruppen är åldersgaffeln stor, från 24 till 74 år.

- Den gruppen är ett verkligt bevis på att gymnastik passar för människor i alla åldrar, säger Maria Söderholm.

Radio Vega Västnyland

15:59