Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna: Tynkkynen emot stödpaket för Grekland

Från 2015
Sebastian Tynkkynen
Bild: Sannfinländarna

Sannfinländarnas ungdomsförbunds ordförande Sebastian Tynkkynen valdes till partiets tredje viceordförande på partikongressen i Åbo på veckoslutet. Många partiaktiva uppfattar det som att Tynkkynen fungerar som språkrör för de EU-kritiska rösterna inom partiet, röster som tycker att de inte tagits tillräckligt på allvar av partiledningen.

Tynkkynen själv är en nöjd man då Yle Nyheter ringer honom dagen efter partikongressen. Han tycker att diskussionen om partiets linje har kommit igång på allvar, vilket är en hälsosam utveckling.

- Gräsrötterna inom partiet är mycket, mycket EU-kritiska. Det här måste synas i vår politik och det är också orsaken till att jag blev vald.

Vill ha slut på stödpaketspolitiken

På lång sikt vill Tynkkynen vara med och utveckla Sannfinländarna och partiets program. Under den pågående regeringsperioden vill han se till att regeringsprogrammet följs mycket noga.

I regeringsprogrammet står det att ”regeringen strävar efter att återställa trovärdigheten för regeln om no bail out” och att ”regeringen förhåller sig negativ till att öka Finlands åtaganden vid hanteringen av eurokrisen”.

- Det betyder att det måste bli ett slut på stödpaketspolitiken, säger Tynkkynen.

Samtidigt är förhandlingarna om ett tredje stödprogram för Grekland i full gång.

- Förhandlingsresultatet borde vara sådant att Finland inte går med och stöder Grekland med ett tredje stödpaket. Det är entydigt att öka Finlands åtaganden.

EU-skrivelse i regeringsprogrammet
Bildtext Regeringsprogrammet ger inte utrymme för tolkningar.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Regeringsmedverkan kan ifrågasättas

Det finns olika tolkningar om huruvida åtagandena som väntas komma med det nya stödprogrammet är nya eller gamla åtaganden, en sak som utrikesminister Timo Soini säkert får förklara för sitt partifolk många gånger.

Om Centern och Samlingspartiet vill att Finland ska vara med om stödprogrammet borde Sannfinländarna enligt Tynkkynen ta sig en allvarlig funderare.

- Då avviker man från regeringsprogrammet och då måste Sannfinländarna föra en diskussion om huruvida vår plats är i regeringen. Det här har varit en så viktig fråga för oss.

Vill ge unga mer utrymme

Tynkkynen höll på partikongressen ett anförande där han krävde mer stöd för ungdomsverksamheten inom Sannfinländarna. Partifolket som var på plats i Åbo var mycket mansdominerat och få unga syntes till.

- Det kan inte vara så att ungdomsorganisationen är ”gubbpartiet 2.0”, säger Tynkkynen.

En annan sak som väckt förundran på Sannfinländarnas partikongresser är att det inte finns några motioner. Också detta vill Tynkkynen ändra på.

Diskussion om artikeln